december 2015

Toonaangevende medisch-wetenschappelijke tijdschriften zoals JAMA Internal Medicine en BMJ zijn een kruistocht gestart tegen misbruik in de medische wereld. Zo stellen enkele recente studies dat een verbazend groot aantal wereldwijd courant toegepaste medische procedures (diagnostisch en therapeutisch) gebaseerd zijn op zeer twijfelachtige wetenschappelijke bewijzen.

Hartpatiënten hebben een lagere botdichtheid en lopen dus meer
risico lopen op osteoporose, zo blijkt uit een recente studie. De
onderzoekers concludeerden dit door de botscan-resultaten te
vergelijken van 350 ouderen, waarvan 75 een ischemische
hartziekte doorgemaakt hadden. Er werd gebruik gemaakt van een
nieuwe geavanceerde botscan-technologie (HR-pQCT of
high-resolution peripheral quantitative computed tomography).

Syzygium aromaticum L., of kruidnagel is niet alleen
een keukenkruid, maar wordt ook al eeuwenlang gebruikt in het
Verre Oosten tegen pijn en geneeskundige indicaties, zoals
maagdarmstoornissen en diverse orgaanziekten. Onderzoek op
mogelijkheden bij kanker is echter recent. Uit in vitro-onderzoek
blijkt dat kruidnagelextract de groei en activiteit van diverse
kankercellijnen dosisdependent inhibeert (borst-, colon-,
ovarium-, lever-, pancreaskanker). Belangrijk is ook dat het
extract geen negatieve invloed heeft op gezonde cellen en hun
groei niet afremt.

Trefwoorden

Professor Castronovo (gewoon hoogleraar en directeur van het Onderzoekscentrum voor Experimentele Oncologie aan de Luikse universiteit) is minder bekend in Nederland, maar wel bij veel Vlamingen. Hij is al een paar decennia de voortrekker van de nutritionele en functionele geneeskunde in Wallonië en Frankrijk. Hij is tevens een bevlogen spreker op zeer veel congressen en seminars. Hij leidt ook een cursus nutritionele geneeskunde op de ‘Université d’ été’ te Parijs, waar vele Franse en Belgische artsen en therapeuten gevormd werden in de nutritionele en functionele geneeskunde. Vooral het feit dat hij volledig geaccepteerd is in de ‘reguliere geneeskunde’ maakt de impact die hij heeft op de aanvaarding van de niet-toxische geneeskunde groot en waardevol.

Trefwoorden

Flavanolen uit cacao maken de huid egaler. Tijdens een gecontroleerde studie gaven Koreaanse wetenschappers aan vrouwen tussen 43 en 86 jaar een cacaodrankje, dat hun 320 mg flavanolen per dag bezorgde. Na 24 weken verbeterde de huidruwheid met 9 % bij vrouwen die het cacaodrankje hadden gedronken, en met 1 % bij hen die een placebodrankje hadden gedronken.

Trefwoorden

Olijfolie beschermt het endotheel tegen de schade berokkend door het inademen van fijn stof. In een Amerikaanse studie lieten onderzoekers mannen en vrouwen een gecontroleerde hoeveelheid fijn stof inademen. Die procedure verlaagde de soepelheid van de bloedvatwanden het meest bij deelnemers die visolie of placebo hadden gekregen, maar het minst bij deelnemers die olijfolie hadden ingenomen.

Iraanse studentes die klachten hebben van premenstrueel syndroom (PMS), zien hun symptomen verminderen dankzij curcumine. Curcumine verlaagt de totale PMS-score van 102 naar 42 punten, wat een veel beter resultaat was dan in de placebogroep (daling van 106 naar 92). De studie paste een behandelregime toe van 100 mg curcumine, die de vrouwen om de 12 uur moesten nemen, dit gedurende 7 dagen voorafgaand aan de menstruatie en 3 dagen erop volgend.

Trefwoorden

Hoe meer mensen van zichzelf vinden dat ze veel afweten van een onderwerp, hoe sneller ze valse feiten als waar aanzien. Dat is wat een team van psychologen besluit na een reeks experimenten uitgevoerd te hebben. Deelnemers moesten zichzelf beoordelen hoe goed onderlegd ze waren in een bepaald domein. Diegenen die zichzelf het meest als 'deskundige op gebied van' opgaven, beweerden vaker vertrouwd te zijn met verzonnen termen (bv. 'meta-toxines', 'bioseksueel').

Trefwoorden

Injecties met ozon verzachten de pijn te wijten aan artrose. Braziliaanse wetenschappers injecteerden bij bijna 100 artroselijders 10 ml ozon of zuurstof (controle) en keken vervolgens toe op de evolutie van kniepijn en -functie, acht weken na behandeling. De scores voor pijn, functie en algemeen welzijn waren beduidend beter in de ozongroep.

Trefwoorden