november 2023

Calorierestrictie noch calorierestrictie met lichaamsbeweging heeft een beduidend effect op het plasmaniveau van TMAO bij obese vrouwen. Behalve dan bij vrouwen met een hoge TMAO-waarde aan het begin van de studie. TMAO is een metabool product van choline of carnitine, en staat geboekstaafd als een cardiovasculaire risicomarker.

Ondanks veelbelovende resultaten van voorafgaande studies kon een klinische studie waaraan 400 patiënten zouden deelnemen, geen effect van fosfatidylcholine bij patiënten met colitis ulcerosa aantonen. Na twaalf weken hadden Duitse en Oostenrijkse onderzoekers de ambitieuze fase 3-studie voortijdig stopgezet.

Trefwoorden

In de wereld van gewichtsverliesonderzoek speelt metabole adaptatie, een fenomeen waarbij de energie-uitgave tijdens gewichtsverlies meer dan verwacht afneemt, een belangrijke rol. Metabole adaptatie lijkt het tempo van gewichtsverlies te vertragen. Tegelijkertijd wordt gewichtsvermindering vaak vergezeld door een verhoogde eetlust, met verhoogde niveaus van het hongerhormoon ghreline. Noorse onderzoekers hebben nu door middel van een longitudinaal onderzoek bekeken of metabole aanpassing tijdens het afvallen en veranderingen in eetlust met elkaar gerelateerd zijn.

Suppletie van acetyl-L-carnitine bij amyotrofe laterale sclerose-patiënten verlaagt markers voor oxidatieve stress en biedt ondersteuning via de regeling van belangrijke antioxidantenzymen. Dat bewezen Italiaanse onderzoekers bij 32 patiënten met de progressieve spier-zenuwziekte amyotrofische laterale sclerose of ALS. De onderzoekers gingen daarbij ook de rol van oxidatieve stress na bij deze ziekte.

Wonen in een stedelijke omgeving lijkt een nadelige invloed te hebben op de ontwikkeling van de microbiota van zuigelingen. Hierdoor zijn ze mogelijk gevoeliger voor infectieziekten. Moeders uit een stedelijke omgeving hebben vaker overgewicht en een andere samenstelling van de darmmicrobiota dan moeders uit een landelijke omgeving, zo blijkt uit een recente studie.

Vitamine D-suppletie tijdens de zwangerschap verkleint de kans op astma bij kinderen. Dit stellen onderzoekers in een recente publicatie in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. Deze publicatie gaf een overzicht van de resultaten van 'the Vitamin D Antenatal Asthma Reduction Trial' (VDAART) gedurende een periode van 15 jaar.

Onderzoekers in Spanje hebben een verband gevonden tussen vitamine B12-niveaus en ontstekingsmarkers. Hun bevindingen werden recent gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture.

Darmmicroben zijn afhankelijk van voedingsstoffen die zij zelf produceren en met elkaar uitwisselen. Deze interacties lijken verstoord te raken bij patiënten met specifieke ziekten, zoals de ziekte van Crohn en darmkanker, zo blijkt uit recent onderzoek. Wellicht geeft deze ontdekking in de toekomst richting aan de behandeling van verschillende ziekten.

Trefwoorden

Van psilocybine is weer een antidepressieve werking bevestigd in een gecontroleerde studie met 100 deelnemers. Psilocybine is de hallucinogene stof uit paddo's. De resultaten van de fase 2-studie verschenen in het JAMA.

Nationale gezondheidsinstanties beschouwen eieren niet langer als een risicofactor voor hypercholesterolemie en hart- en vaatziekten. Een recente review definieert eieren als een voedzaam levensmiddel met brede gezondheidsvoordelen. Gezondheidsprofessionals kunnen regelmatige consumptie van eieren gerust opnemen in hun adviezen.

Een recente studie heeft aangetoond dat de combinatie van Astragalus membranaceus en Salvia miltiorrhiza (Chinese salie) een effectieve behandeling kan zijn voor diabetische nierziekte. De werking vindt mogelijk plaats via beïnvloeding van de darm-nier-as.

Een team van wetenschappers volgt de leefstijl van eerstejaarsstudenten aan de Wageningen Universiteit tien jaar lang op de voet. De focus ligt op het observeren van de mentale en fysieke gezondheid van deze studenten en de relatie met hun voedings- en leefgewoonten.

Trefwoorden

In een recente meta-studie is voor het eerst aangetoond dat het microbioom van fruit en groenten gunstig is voor de diversiteit van de darmmicrobiota bij mensen. De hoeveelheid bacteriën van groenten en fruit in de darm is afhankelijk van de frequentie en verscheidenheid van de gegeten planten.

In de praktijk wordt regelmatig vitamine C aanbevolen om de opname van ijzer na het nemen van een ijzersupplement te verhogen. Volgens Indiase onderzoekers is het onduidelijk of die praktijk zinvol is. Ze deden die conclusie op basis van een meta-analyse met vier studies.

Onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Maastricht heeft inzicht gegeven in de ontwikkeling van inflammatoire longaandoeningen bij kinderen en de mogelijke relatie met de inname van vetzuren door zwangere vrouwen. De vetzuurstatus van de moeder tijdens de zwangerschap is significant geassocieerd met ontstekingsmarkers en longaandoeningen bij het kind op 7-jarige leeftijd.

De frequentie, duur en ernst van bovenste luchtweginfecties (URTIs) kunnen significant verminderd worden door het gebruik van palmitoylethanolamide (PEA). Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Queensland, Australië.

Trefwoorden

Een combinatie van orale en topicale vitamine A-suppletie is effectiever tegen huidveroudering dan topicale toepassing alleen. Huidveroudering is een complex proces, beïnvloed door zowel intrinsieke (chronologische veroudering) als extrinsieke factoren (foto-veroudering). Intrinsieke veroudering is onvermijdelijk en wordt veroorzaakt door fysiologische veranderingen in de loop van de tijd. Foto-veroudering, daarentegen, ontstaat door langdurige blootstelling aan uv-stralen en kan ernstige huidproblemen veroorzaken.

Trefwoorden

Cotinine, de belangrijkste metaboliet van nicotine, kan worden gebruikt als een marker voor actief roken en als een indicator van blootstelling aan passief roken. In een studie zijn gegevens gebruikt van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2007-2010 en 2017-2018 om de associatie tussen de inname van flavonoïden in de voeding en de niveaus van serum cotinine bij volwassenen te beoordelen.

Trefwoorden

Onderzoekers hebben een nieuwe technologie ontdekt om de niveaus van omega-3-vetzuren in het bloed eenvoudig te monitoren. Dit is veelbelovend voor onderzoekers en behandelaars.

Trefwoorden