oktober 2012

In de VS neemt 38 % van alle vrouwen regelmatig een multivitaminemineraal supplement ('multi'). Onder de vrouwelijke borstkankerpatiënten ligt dit percentage nog hoger: 57 - 62 %, terwijl de percentages voor het nemen van eender welk voedingssupplement nog hoger liggen. Kankerpatiënten geloven dus dat verandering van leefstijl - onder andere het nemen supplementen - iets aan hun prognose kan veranderen.

Trefwoorden

Achter het begrip 'glycemische index' schuilt meer dan op het eerste zicht lijkt. Een hoge glycemische index associëren we met steile pieken in de glucosespiegel van het bloed, waardoor de pancreas op den duur niet meer kan volgen met de aanmaak van insuline. De pancreas geraakt uitgeput, zeggen we dan, hoewel uitputting van de pancreas biologisch weinig betekenisvol is. De insulineproducerende cellen geraken gewoon beschadigd. Vele studies tonen dan ook dat een voedingspatroon met een lage glycemische index (of lading) gunstig is bij diabetes.

Een meta-analyse uitgevoerd door de universiteit van Macau (China) en de universiteit van Edinburgh vond dat geneesmiddelen gebaseerd op ginseng efficiënter zijn dan de klassieke nitraten bij de behandeling van angina pectoris. Symptomen van angina pectoris zijn stekende pijnen in de borststreek als gevolg van een slechte bloedtoevoer naar het hart.

Trefwoorden