januari 2018

We mogen ervan uitgaan dat de behoefte aan voedingsstoffen verschillend is bij diverse volkeren en dat ze genetisch bepaald is. Italiaanse en Amerikaanse onderzoekers hebben deze these onderbouwd aan de hand van de genetica van cofactor transporters, dat zijn eiwitten die voedingsstoffen in het lichaam of in een cel opnemen. Ze zagen dat bepaalde variaties in genen voor cofactor transporters kenmerkend waren voor bepaalde bevolkingsgroepen, zowel intercontinentaal als intracontinentaal.

Trefwoorden

In de afgelopen jaren hebben studies aangetoond dat mensen met de ziekte van Alzheimer lagere serotonineniveaus hebben vergeleken met gezonde mensen. Andere studies toonden aan dat een verlies van monoaminergische neuronen van de hersenen geassocieerd is met een stapeling van amyloïde eiwitten, het kenmerk van de ziekte van Alzheimer. Nu bevestigt een onderzoek van Johns Hopkins University School of Medicine (Baltimore, VS), gepubliceerd in The Journal Neurobiology of Disease, dat een laag serotonineniveau de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer stimuleert.

Ajoeen, een actieve zwavelhoudende verbinding uit knoflook, kan belangrijke componenten in de communicatiesystemen van de pathogene bacteriën Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa vernietigen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen in een publicatie in het tijdschrift Scientific Reports. Deze pathogene bacteriën behoren tot twee verschillende families en worden regulier met verschillende antibiotica behandeld, maar ajoeen kan beide bestrijden.

Ben jij die hardnekkige vetrolletjes ook meer dan zat? Volgens een studie met muizen van de Universiteit van North Carolina kun je door het plakken van een pleister het overtollige vet laten verdwijnen. Deze pleister vol met rijen piepkleine naaldjes van slechts 300 bij 800 μm geeft lokaal nanodeeltjes af aan het witte vet, zodat dit omgezet wordt in bruin vet dat vet verbrandt. Nuttig ter bestrijding van overgewicht en diabetes, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano.

Met het ouder worden verslechtert de longfunctie en roken versnelt deze achteruitgang. Volgens Amerikaanse onderzoekers van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kan gezonde voeding echter bijdragen aan het behoud van de longfunctie. Zij toonden aan dat voeding rijk aan antioxidanten voor een langzamere achteruitgang van de longfunctie bij volwassenen zorgt. Antioxidanten helpen in het bijzonder bij het herstel van de vervuilde longen van ex-rokers, volgens de resultaten van de European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) in het European Respiratory Journal.

Trefwoorden

Mensen die gediagnosticeerd zijn geweest met een ernstige voedselinfectie van Salmonella enteritidis - een bacterie die voorkomt op rauwe kip en eieren - hebben tot drie keer meer kans op het krijgen van dikkedarmkanker. Dat pleit voor het goed verhitten van besmet voedsel, waardoor de bacterie doodgaat en er geen besmetting kan optreden. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Antoni van Leeuwenhoek en het VU medisch centrum (Amsterdam) in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Trefwoorden

Vetcellen van slanke en obese mensen reageren totaal verschillend op lange tijd wel of niet ontbijten. In het algemeen zorgt ontbijten voor meer energie. Mensen die het ontbijt oversloegen, bleken fysiek minder actief te worden door het gebrek aan energie. Dat blijkt uit Engels onderzoek van de Universiteiten van Bath and Nottingham gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Physiology. Het onderzoeksteam keek hoe menselijke vetcellen op moleculaire niveau reageerden, wanneer het ontbijt gedurende zes weken werd overgeslagen.

De kans dat mannen en vrouwen een infectie aan de bovenste luchtwegen opdoen daalt met 45 % wanneer die dagelijks een bepaalde yoghurt nemen. Dat blijkt uit een studie uit China, waar een groep van mannen en vrouwen ouder dan 45 jaar gedurende 12 weken elk dag een yoghurt met de probioticumstam Lactobacillus paracasei N1115 aten. De yoghurt had ook invloed op het aantal witte bloedcellen.

Liponzuur kan het aantal migraineaanvallen terugdringen bij migrainelijders. Dat suggereert niet-gecontroleerd onderzoek bij 32 patiënten met insulineresistentie. De patiënten hadden al metformine en/of een koolhydraatarm dieet gevolgd zonder veel succes. Alle patiënten hadden 400 mg liponzuur per dag genomen gedurende zes maanden.

Ernstige tekorten aan vitamine D en folaat komen niet alleen voor bij langdurige schizofrenie, maar lijken al vanaf het begin van de ziekte te bestaan. Hoe groter het tekort, des te slechter is de mentale gezondheid van jongeren met een psychose. Dat concluderen wetenschappers van Western Sydney University (Australië) in Schizophrenia Bulletin. Hoewel het slechts een van de vele factoren van invloed is, is het belangrijk om te erkennen dat voedingsdeficiënties zeker kunnen bijdragen aan de slechte fysieke en mentale gezondheid, die vaak wordt gezien bij jongeren met psychose.

Energiedrankjes worden door de industrie neergezet als gezonde drankjes, waarmee mensen hun energie, uithoudingsvermogen, atletische prestaties en concentratie kunnen verbeteren. Maar bewijzen uit een review van onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health (Boston) suggereren dat ze eerder schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel adverteren als verkoop aan kinderen en adolescenten zou via strenge regelgeving moeten worden beperkt, concluderen de onderzoekers in de publicatie in het tijdschrift Frontiers in Public Health.

De wetenschappelijke bewijzen dat volkoren granen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Het eten van volkoren granen hangt direct samen met een lager risico op sterfte, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas en mogelijk dikkedarmkanker. Dat meldde het ICQC (International Carbohydrate Quality Consortium), 29 voedingswetenschappers van over de hele wereld verenigd in een groep, op een internationaal symposium in Rome.

Trefwoorden