juli 2016

Danshen heeft geen gunstig effect op cardiovasculaire markers, beweren Nederlandse onderzoekers van de Radboud Universiteit, Nijmegen. Het kruid uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) verhoogt zelfs de LDL-cholesterol lichtjes. Effecten op andere markers, zijnde bloedvetten, bloedsuiker, HbA1c-niveau, insulineresistentie, C-reactie proteïne, bloedstolling, bloeddruk en endotheelfunctie blijven uit. De resultaten zijn in tegenspraak met een recente studie rond retinopathie, schade aan bloedvaten als gevolg van diabetes.

Trefwoorden

Is activatie van bruin vet de oplossing voor overgewicht? Onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) hebben een nieuwe manier gevonden om bruin vet, dat zorgt voor warmteproductie door vetzuren en suikers te verbranden, te activeren. Dit zou mogelijk kunnen zorgen voor gewichtsverlies volgens Evie Broeders die hierop promoveerde.

Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar. Dat zou volgens onderzoekers van het Britse Kings College weleens de beste manier kunnen zijn om gewicht te verliezen en gezond te blijven. Zij concluderen na een review van 28 studies dat ′wanneer′ je eet een mogelijk groter positief effect op de gezondheid heeft dan ′wat′ je eet. Ook ’s avonds minder eten zou voor een lagere kans op obesitas zorgen. De bevindingen zijn gepubliceerd in de Proceedings of the Nutrition Society.

Koffie drinken lijkt het risico op levercirrose te verkleinen. Dat blijkt uit een meta-analyse door onderzoekers van de Universiteit van Southampton. Bij een koffieconsumptie van twee kopjes koffie per dag zou het risico op levercirrose met bijna de helft verminderen. Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan een miljoen mensen aan levercirrose. Oorzaken hiervan zijn hepatitis, overmatige alcoholconsumptie, immuunziekten en leververvetting dat kan optreden als gevolg van onder meer diabetes of obesitas.

Dagelijkse consumptie van gefermenteerd citroensap vermindert klachten van atopische dermatitis (eczeem). Japanse artsen hebben dit getracht aan te tonen in een niet-gecontroleerde dubbele trial. Bij een aantal deelnemers daalden de symptomen opmerkelijk, met een sterk positieve weerslag op de levenskwaliteit. Ook scores voor vragenlijsten van emotionele klachten gaven een gunstig beloop aan.

Een chlorellasupplement kan het urineniveau van MeIQx verlagen. Het niveau van IQx-8-COOH veranderde niet. IQx-8-COOH is een niet-kankerverwekkend metaboliet van MeIQx, in feite een onschadelijk gemaakt heterocyclisch amine. Koreaanse wetenschappers konden dit meten in een studie met zes personen. De variatie in urinewaarden was echter erg groot.

Onderzoekers aan de Northeastern University in Boston hebben een groep darmbacteriën (KLE1738 of Flavonifractor sp.) ontdekt die voor hun overleving afhankelijk is van één van onze neurotransmitters: GABA. GABA (γ-aminoboterzuur) is cruciaal voor het kalmeren van de hersenen. Als deze bacteriën de beschikbare GABA verbruiken, zou dat kunnen verklaren waarom het microbioom de stemming lijkt te beïnvloeden. De resultaten zijn gepubliceerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Microbiology in Boston.

Het gebruik van calcium­supplementen door zwangeren kan zorgen voor een vermindering van het aantal gevallen van pre-eclampsie (zwangerschaps­vergiftiging) met meer dan een kwart. Bovendien kan dit een besparing opleveren van bijna acht miljoen euro per jaar aan gezondheids­zorg­kosten. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ berekend. In hun rekenmodel voegden zij gegevens uit de medische literatuur, eigen onderzoek, bevolkings­statistieken en expert­opinies samen.

Trefwoorden

Uit gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey blijkt dat minder dan drie procent van Amerikaanse volwassenen een gezonde leefstijl erop nahoudt. De criteria van gezonde leefstijl die onderzoekers van de Mississippi University hadden geformuleerd, waren vrij eenvoudig: gezond eten, lichaamsbeweging, niet roken en lichaamsgewicht 'onder controle'. Elf procent voldoet aan geen enkel criterium.

Plantaardige therapieën zijn een veilig en effectief alternatief voor het bestrijden van symptomen van de menopauze. Dat concluderen onderzoekers van Erasmus UMC in Rotterdam in samenwerking met de Universiteit van Cambridge. Zij voerden een review uit over 62 studies met 6653 vrouwen en vonden dat sommige plantaardige therapieën voor een afname van het aantal opvliegers en vaginale droogheid zorgde, maar geen significante verlaging van nachtelijk zweten gaf. De resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Een drank met 200 mg theanine verlaagt de subjectieve stressrespons na een uur. Tot die vaststelling kwamen onderzoekers uit Australië, Nederland en de VS. Twee andere waarnemingen bevestigen nog de antistresswerking van theanine: daling van cortisol in het speeksel en een sterkere activiteit van alfagolven in de hersenen. Die laatste bleek enkel significant bij mannen en vrouwen met angstige karaktertrekken.

Zweren op het onderbeen kunnen goed behandeld worden met een spray van geozoneerde olie. Italiaanse artsen hebben de spray getest bij 15 patiënten die chronische beenzweren hadden ten gevolge van veneuze insufficiëntie. Vijf patiënten waren na 30 dagen volledig genezen van hun beenzweren, terwijl niemand van de controlegroep genezen was. De totale wondoppervlakte kromp tot 27 % van het oorspronkelijke niveau. In de controle was dat nog 87 %.

Yoga verlaagt BMI, lichaamsgewicht, bloeddruk, LDL-cholesterol, totaal cholesterol, triglyceriden en hartritme. Voor HDL-cholesterol kon er ook een gunstige stijging gemeten worden, maar voor bloedsuiker en geglycosyleerde hemoglobine konden geen verbeteringen waargenomen worden. Studies tonen geen verschil tussen yoga en lichaamsbeweging, maar één studie vond wel dat yoga gebruik van tabak kan verminderen.

Cafeïne kan het prestatievermogen verbeteren maar verliest zijn effect na een slaaptekort. Dat concluderen onderzoekers van The Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) in Amerika in een publicatie in SLEEP. Zij wilden weten hoe goed cafeïne de alertheid en het prestatievermogen gedurende een week kan blijven stimuleren. Hoewel cafeïne je een paar dagen kan helpen functioneren, heb je geen baat meer bij cafeïne als er te kort gerust en geslapen wordt.

Trefwoorden

Overgewicht bij jonge kinderen is het gevolg van te grote maaltijden en niet van te vaak eten. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Londen na het bekijken van voedingsdagboeken van 2564 kinderen met een leeftijd van vier tot achttien maanden oud uit de Engelse DNSIYC studie (Diet and Nutrition Survey of Infants and Young Children) uit 2011. Te grote porties zijn een mogelijke risicofactor voor de ontwikkeling van overgewicht op jonge leeftijd.