februari 2024

Volgens een meta-analyse kan suppletie van vitamine K de insulinegevoeligheid verbeteren. Het effect van vitamine K2 is daarbij groter dan dat van vitamine K1. Op andere metabole markers - lichaamsgewicht, C-reactief proteïne, glucosemetabolisme en serumlipiden - had vitamine K geen signficant effect.

Trefwoorden

De bloedstatus verbeteren zonder ijzer in te nemen, het kan. Wanneer vrouwen samen met een ijzersupplement methionine en threonine innemen, dan verhoogt dat het hemoglobine-niveau beter dan ijzer alleen. Dat hebben Japanse onderzoekers vastgesteld bij 45 gezonde vrouwen jonger dan veertig.

Calcium- en magnesiumsupplementen, samen met alkalicitraattherapie, zijn mogelijke behandelingsopties voor nierstenen bij een verhoogde absorptie van oxaalzuur. Dit is vaak het geval bij de ziekte van Crohn.

Uit recent onderzoek blijkt dat een Helicobacter pylori-infectie geassocieerd is met een 11% verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer (AD) bij personen van 50 jaar en ouder. Opmerkelijk is dat een decennium na het begin van de klinisch zichtbare Helicobacter pylori-infectie het risico op AD een piek bereikte van 24%.

Diversiteit en samenstelling van de darmmicrobiota zijn essentieel voor kolonisatieresistentie. De aanwezigheid van bepaalde sleutelsoorten blijkt van vitaal belang, zelfs als deze individueel weinig bescherming bieden. Opmerkelijk is dat sommige bacteriegroepen pathogenen effectief kunnen blokkeren door essentiële voedingsstoffen voor de pathogenen weg te nemen.

Trefwoorden

Uit een recent onderzoek bleek dat inactief gedrag geassocieerd is met een verhoogde aanwezigheid van bepaalde darmbacteriën, zoals Escherichia coli. Matige en intensieve fysieke activiteit waren geassocieerd met een lagere aanwezigheid van E. coli en een grotere rijkdom aan gunstige, butyraatproducerende bacteriën zoals roseburia en Faecalibacterium prausnitzii.

'Behandeling van obesitas en diabetes: medicatie is niet genoeg', zo luidde de kop van een recent editorial in The Lancet. Aanleiding zijn de resultaten rond retatrutide, semaglutide en tirzepatide, die een nieuwe fase in de behandeling van obesitas hebben aangekondigd. Maar de farmaceutische benadering van obesitas blijft een bron van complicaties.

Een elf dagen durende behandeling met boswellia-extract vermindert de groeikracht van borstkankercellen afgenomen bij patiënten met invasieve borstkanker. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarin biopsieën en tumorweefsel bij achttien behandelde en achttien onbehandelde patiënten vegeleken werden. De behandeling werd goed verdragen.

Trefwoorden

EPA en DHA beïnvloeden elk op hun manier de genexpressie van witte bloedcellen. Het effect is bovendien anders bij vrouwen dan bij mannen. Dat hebben onderzoekers van de Tuft University van Boston ontdekt bij mannen en vrouwen met lagegraadontsteking. Het onderzoek moet meer inzicht geven in de cardiovasculaire werking van deze omega-3-vetzuren uit vis.

Trefwoorden

De hersenen van zestigplussers met overgewicht gaan beter op insuline reageren wanneer ze zestien weken lang zestig gram noten per dag eten. Gek genoeg blijft de insulinegevoeligheid in de rest van het lichaam ongewijzigd. De noten verbeteren wel nog andere metabole markers.

Trefwoorden

Melatonine kan symptomen van depressie en angst bij vrouwen in de postmenopauze verminderen. Dat besluiten Turkse onderzoekers nadat ze een meta-analyse deden van vijf klinische studies.

Behandeling van darmkanker met regorafenib veroorzaakt in een derde van de gevallen hand-voethuidreactie. Zinksuppletie kan het optreden ervan verminderen. Dat hebben Taiwanese onderzoekers vastgesteld bij 65 patiënten in een gecontroleerde fase 2-studie.  

Een tweelinglid dat veganistische voedingsrichtlijnen volgt, behaalt na acht weken een lager LDL-cholesterolniveau en lager insulineniveau vergeleken met het lid dat omnivore richtlijnen volgt. Het veganistische lid zal ook bijna 2 kg meer lichaamsgewicht verliezen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie met 22 tweelingparen, die het JAMA Network Open publiceerde.

Suppletie met 'hoge dosis EPA/DHA' verlaagt migrainefrequentie en migraine-ernst sterker dan medicatie, stellen Taiwanese onderzoekers op basis van een netwerkmeta-analyse. Daarbovenop werd EPA/DHA het best aanvaard. EPA en DHA kunnen we dus beschouwen als de behandeling van eerste keus voor wat profylaxe van migraine betreft.

Trefwoorden

Een ketogene caloriebeperkte voeding vermindert de frequentie van migraineaanvallen bij patiënten met regelmatige migraine-aanvallen die ook overgewicht of obesitas hebben. Recent onderzoek laat zien dat dit effectiever is dan een gebalanceerde caloriebeperkte voeding.

Trefwoorden

Uit een bevolkingsstudie blijkt dat mannen en vrouwen die een koolhydraatarm dieet nastreven, minder in gewicht bijkomen wanneer de kwaliteit van voeding beter is. Nadruk op kwaliteitsvolle koolhydraten, vetten en bij voorkeur plantaardige eiwitten is van belang bij koolhydraatarme voeding, schrijven de onderzoekers in de open-accessrubriek van het JAMA.

Trefwoorden

Een combinatie van groenethee- en rhodiola-extract, magnesium en B-vitaminen verlaagt niet alleen de stress-score, maar ook de stressrespons zoals die afgelezen kan worden van een hersenscan. Dat bewezen Franse onderzoekers aan de hand van een gecontroleerde studie met veertig deelnemers die chronische stressklachten hadden.

Wetenschappers publiceerden in het journal Phytomedicine over de effecten van astaxanthine op chronische prostatitis en het bekkenpijnsyndroom bij mannen. De stof lijkt werkzaam te zijn via het microbioom. In een diermodel werd gevonden dat pijnklachten afnamen door stimulatie van de groei van Akkermansia muciniphila.

Een studie gepubliceerd in Nature Cell Metabolism, laat zien hoe chronische stress de darmen kan schaden. Dit onderzoek biedt gedetailleerde inzichten in het mechanisme waardoor mentale stress kan leiden tot maag-darmaandoeningen zoals het prikkelbare-darmsyndroom en inflammatoire darmziekten.

Een internationaal team van onderzoekers uit Australië en de Verenigde Staten heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor het detecteren van darmkanker zonder afhankelijk te zijn van fecesanalyse. De bacterie Escherichia coli Nissle speelt hierbij de hoofdrol.

Trefwoorden

Eiwit uit chlorella en uit spirulina stimuleert de proteïneaanmaak in de spieren even sterk als schimmeleiwit. Dat neemt niet weg dat ze een verschillende invloed op de bloed-aminozuren hebben vlak na consumptie. De Britse onderzoekers hadden in een vorig, vergelijkbaar onderzoek aangetoond dat schimmeleiwit een even goede eiwitbron is als dierlijke eiwit.

Suppletie van magnesium kan problemen in de glucosehuishouding verbeteren bij vrouwen die te maken hebben met zwangerschaps­diabetes. Dat magnesium daardoor vroegtijdige bevalling kan voorkomen, werd niet aangetoond. Dat besluiten Chinese onderzoekers nadat ze een meta-analyse maakten van vijf studies en 266 patiënten.

Broccolikiemen verergeren in eerste instantie de opflakkering van inflammatie na het drinken van een 'caloriebom'. De effecten waren weliswaar niet statistisch significant, maar de trends waren duidelijk: verschillende markers voor endotheeldisfunctie en ontsteking namen toe. Mogelijk gaat het om een hormetische respons, schrijven de onderzoekers van de Maastricht.