september 2021

In een review, onlangs gepubliceerd in het vakblad Nutrients, wordt de rol van vitamine K2 verdedigd bij de preventie van de ziekte van Alzheimer. De auteurs bekeken een aanzienlijke hoeveelheid bewijsmateriaal en concluderen dat vitamine K2 de progressie van alzheimer kan vertragen en bijdraagt aan de preventie ervan.

Trefwoorden

Een vergelijking tussen twee groepen patiënten laat zien dat kurkuma een effectief middel is om klachten door knieartrose te verminderen. Aan de hand van de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) stelden Indiase wetenschappers vast dat de specerij niet onderdoet voor paracetamol en zelfs beter scoort bij het verlagen van ontstekingsmarkers.

Trefwoorden

Het eten van een lagere hoeveelheid eiwit bij het ontbijt is effectiever om de spiermassa te vergroten dan het eten van een hogere hoeveelheid eiwit tijdens het avondeten. Dat is de conclusie van een studie die onlangs gepubliceerd werd in Cell Reports.

Tegen gastritis of maagslijmvliesontsteking kunnen bètaglucanen worden ingezet. Dat concluderen Poolse wetenschappers uit een gerandomiseerde, dubbelblinde studie onder patiënten die vanwege hun maagklachten een onderzoek zouden ondergaan van slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (oesofagogastroduodenoscopie). Bètaglucanen komen onder andere voor in bepaalde paddenstoelen en zeewieren, in gerst, gist en haver. In deze studie was havermout de bron.