november 2021

Volgens een recente meta-analyse uit Polen is spirulina in staat de bloeddruk te verlagen. Deze uitkomst voegt zich bij een reeks andere gunstige gezondheidseffecten, samenhangend met het zeer hoge gehalte aan volwaardig eiwit, vitaminen en mineralen in deze microalg.

Trefwoorden

Verhoogde inname via de voeding van vitamine K1, maar niet van vitamine K2, lijkt het risico op pancreaskanker te verlagen. Dit is de conclusie uit een prospectieve studie onder ruim 100.000 Amerikaanse volwassenen.

Berberine, veelvuldig gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, is een veelbelovend middel voor cholesterolverlaging. Die conclusie wordt getrokken uit een in Hong Kong uitgevoerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde RCT. Geheel nieuw is deze uitkomst niet, omdat het effect bij vrouwen al eens is vastgesteld. Aan dit onderzoek deden alleen mannen mee om te bepalen of het effect ook bij hen optreedt en zo ja, welk onderliggende mechanisme ervoor verantwoordelijk is. Vermoed werd dat het effect in verband staat met het niveau testosteron.

Het blijft onzeker of voedingssuppletie voor de algemene gezonde bevolking nuttig kan zijn bij de preventie van luchtweginfecties zoals COVID-19. Dat is de conclusie van een review en meta-analyse die onlangs gepubliceerd werd in het tijdschrift Allergy.

Luteïne is vooral bekend van de beschermende werking op de ogen, maar een Japanse studie laat zien dat ook de cognitie er gunstig door wordt beïnvloed. Er werd gekeken naar inname via de voeding, waarbij vooral groene bladgroenten en sommige vruchten een belangrijke bron zijn. De positieve effecten werken via beïnvloeding van zowel activiteit als structuur van het brein.

Een Japanse klinische studie toont aan dat inname van een ashwagandha-wortelextract een veilige en effectieve manier is om symptomen die horen bij de overgang, te verlichten. Dit ging gepaard met significante veranderingen in hormonale bloedparameters.

Om symptomen te verbeteren van het chronisch vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis (CVS/ME) kan een combinatie worden ingezet van co-enzym Q10 en NADH. Spaanse wetenschappers, die hierover in 2014 een eerste studie1 publiceerden, tonen dat nu aan in een dubbelblinde RCT.2 Vermindering van klachten is van groot belang voor patiënten, want er is geen bewezen effectieve behandeling voorhanden.

Voor de cardiovasculaire gezondheid is het gunstig om aan zout kalium toe te voegen ten koste van een deel van het natrium. Dit al in eerdere studies gevonden voordeel is onlangs bevestigd in een grootschalige, gerandomiseerde studie onder inwoners van zeshonderd Chinese dorpen. Niet alleen voor een normale bloeddruk en een lagere kans op hart- en vaatziekten is kaliumbevattend zout van belang, ook de sterfte neemt erdoor af.

Recent onderzoek aan de Universiteit van Kent en de Universiteit van Reading heeft uitgewezen dat zowel de consumptie van groenten en fruit als lichaamsbeweging het geluksniveau kunnen verhogen. Voor de analyse maakten de onderzoekers gebruik van de UK Understanding Society Data, die in in het totaal 40.000 Britse huishoudens omvatten.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten een genetisch verband tussen drie metabolieten in het bloed en migraine. De ontdekking is een grote stap richting nieuwe preventieve middelen en therapieën bij migraine. De bevindingen werden gepubliceerd in The American Journal of Human Genetics.

Een meta-analyse van 41 onderzoeken toonde aan dat de inname van alfalinoleenzuur (ALA) via de voeding geassocieerd is met een verminderd risico op sterfte door alle oorzaken, door hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten, en een iets hoger risico op sterfte door kanker. Hogere bloedspiegels van ALA correleerden met een verminderd risico op sterfte door alle oorzaken en mortaliteit door coronaire hartziekten.

Het belasten van ongezonde voeding is vooral effectief als daarnaast gewerkt wordt met subsidies. Een onderzoek in Zweden toont dat aan:1 de meeste invloed op het consumentengedrag gaat uit van het duurder maken van vetrijke voedingsmiddelen in combinatie met een lagere prijs voor groente en fruit. De effecten verschillen echter per sociale klasse omdat mensen met lagere inkomens minder keuzevrijheid hebben.

Zowel magnesium als magnesium+vitamine B6 verlagen de stress-score bij gestresseerde volwassenen met laag serumniveau voor magnesium. Voor alle studiedeelnemers bedroeg de daling in stress-score gemiddeld 40%. Het nemen van vitamine B6 had bijkomende voordelen voor een aantal deelnemers.

Zelfs bij gezonde volwassenen hebben polyfenolrijke extracten invloed op markers voor gezondheid. Het duidelijkst was dat in een klinische studie te zien aan de daling in geoxideerd LDL-cholesterol (oxLDL), die gepaard ging met een toename in HDL-cholesterol. Ook de daling in C-reactief proteïne, tumornecrosisfactor-alfa en homocysteïne wijzen op een gunstiger cardiovasculair profiel door toedoen van polyfenolen, hoewel bij niemand de niveaus problematisch waren.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology bestudeerden de effecten van caloriebeperking en een ketogeen dieet in een muismodel met pancreaskanker, en ontdekten dat alleen caloriebeperking tumorgroei remt.