Leefstijlprogramma op maat voorwaarde voor succes

Een zes maanden durend leefstijlprogramma afgestemd op de culturele gewoonten van oudere niet-Westerse migranten, leidde tot een significante verbetering in fysieke prestaties. Het overgrote deel van de deelnemers bleef het programma trouw volgen. Deze studie onderstreept dat advies pas waarde krijgt als het aansluit bij het leven van de patiënt.

Deze gerandomiseerde gecontroleerde trial, richtte zich op het effect van een cultureel afgestemd leefstijlprogramma op het fysieke functioneren van oudere niet-Westerse migranten. In totaal deden 65 oudere Surinaamse deelnemers mee uit Amsterdam met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. De groep bestond overwegend uit vrouwen (91%) en 82% van de groep kampte met overgewicht of obesitas. De interventiegroep (n=35) volgde zes maanden lang een programma met wekelijkse groepstrainingen, wandeladviezen en voedingsondersteuning, afgestemd op persoonlijke en culturele voorkeuren. De controlegroep (n=30) kreeg eenmalig algemene leefstijladviezen. De uitval was laag: 91% van de interventiegroep bleef betrokken.


De fysieke prestaties namen toe met 12%, gemeten met de 6-minuten looptest. In de controlegroep was dit 8%. De spierkracht (knie-extensie) bleef behouden in de interventiegroep, terwijl deze in de controlegroep met 8% afnam. De eiwitinname steeg in de interventiegroep met gemiddeld 15 gram per dag, vergeleken met 6 gram in de controlegroep. De dagelijkse fysieke activiteit veranderde niet significant.


De studie bewijst dat een leefstijlinterventie die is afgestemd op culturele normen, gewoonten en voorkeuren effectief kan zijn voor kwetsbare oudere migrantengroepen. Het programma wist fysieke achteruitgang te remmen en stimuleerde gedragsverandering. Cruciaal was de aanpak zonder standaard eetschema’s of generieke beweegadviezen, maar met laagdrempelige, herkenbare strategieën zoals wandelen en op de cultuur afgestemde eiwitbronnen.
De spiermassa veranderde niet significant, mogelijk door de lage intensiteit van thuisoefeningen en beperkte meetnauwkeurigheid van de gebruikte bio-elektrische impedantieanalyse. 

Verschenen in de nieuwsbrief van 12 juni 2025