juni 2023

Chinese onderzoekers vonden in een meta-analyse dat polyfenolen de behandelingen tegen de helicobacterie ondersteunen, al benadrukken ze ook de lage kwaliteit van de gevonden klinische studies. In de meta-analyse zaten twaalf RCT's verwerkt met 1250 deelnemers. De resultaten staan beschreven in het BMJ Open.

Sauna verhoogt de concentraties van drie insecticiden in de urine, terwijl sport dat effect heeft voor slechts een van de vier geteste insecticiden. In zweet werd te weinig insecticide gevonden om duidelijke trends waar te nemen. Acht op de tien zweetmonsters bevatten wel PNP en een kwart bevatte 3PBA.

Het overbrengen van de vaginale microbiota van de moeder naar hun baby's (vaginal seeding of VMT) die via een keizersnede zijn geboren, is gunstig voor hun neurologische ontwikkeling en darmmicrobiota. Dat blijkt uit een recente triple-blinde klinische studie.

Het drinken van saffraan-kruidenthee heeft een positief effect op het verhogen van de geluksscore. Dat blijkt uit een Iraanse klinische studie die recent online verscheen in BMC Complementary Medicine and Therapies.

Trefwoorden

Er is mogelijk een verband tussen de kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis (RA) en chemicaliën die ontstaan bij verbranding, zoals bij het verbranden van kolen, olie, gas, hout, tabak en gegrild vlees. Dit blijkt uit een recente studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Center for Functional Medicine aan de Cleveland Clinic.

Volgens Iraanse onderzoekers is de evidentie dat zink een aantal metabole parameters bij type 2-diabetici verbetert, van hoge kwaliteit. Ze voerden een meta-analyse uit met studies waarin supplementen met enkel zink als bioactief ingrediënt getest werden. Het resultaat voor elke biomarker werd beoordeeld met GRADE, Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation.  

Trefwoorden

Onderzoekers van Hongkong hebben het eiwit geïdentificeerd waar chroom op inwerkt: ATP-kinase. Dit zet een signaal in de cel in gang die 'antidiabetische' functies activeert. Hun bevindingen staan gepubliceerd in Nature Communications en liggen in lijn met wat over de farmacologie van chroom reeds bekend was.

Trefwoorden

Het tryptofaanarme FODMAP-dieet zou bijdragen tot een sterkere verlichting van de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) dan het klassieke FODMAP-dieet. Poolse onderzoekers hebben dat vastgesteld in een niet-geblindeerde, klinische studie waar 40 gezonde deelnemers en 80 PDS-patiënten aan deelnamen. Het viel op dat deze aanpak ook symptomen van angst en depressie verminderde.

Sla verrijkt met molybdeen verbetert markers voor het botmetabolisme, maar molybdeen uit een supplement - in een dosis meer dan aanbevolen maar veel minder dan in de sla - doet dat niet. Dat resultaat beschreven Italiaanse onderzoekers na een klinische studie te hebben gedaan bij 42 senioren en 42 jongere volwassenen.

Indiase onderzoekers zien een snellere klaring van verkoudheidssymptomen bij patiënten die een extract van het kruid Andrographis paniculata - ook kalmegh genoemd - nemen. In een studie die 300 deelnemers telde, hebben ze twee dosissen van het extract vergeleken met placebo. Tussen het effect van de twee doseringen vielen weinig verschillen te noteren.

Suppletie met losse aminozuren wordt regelmatig ingezet in de complementaire praktijk. Tot nu toe waren er nog geen maximale doseringen (tolerable upper intake level, UL) gedefinieerd. Voor verschillende aminzuren is hier nu verandering in gekomen. Op basis van klinisch onderzoek is voor de aminozuren leucine, tryptofaan, methionine, lysine, histidine, fenylalanine, arginine, serine, ornithine en citrulline een eerste aanzet gegeven voor de bepaling van een veilige maximale dagdosering in de vorm van een supplement.

Trefwoorden

Als we twee Amerikaanse onderzoekers mogen geloven, schiet een vitamine C-aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tekort. De WHO stelt dat 45 mg vitamine C per dag voldoende is om weefsel goed te laten herstellen na wondheling. De twee onderzoekers schrijven dat zelfs 65 mg per dag onvoldoende is, omdat na zes maanden het geheelde weefsel nog steeds zwakker is dan normaal.

Volgens een meta-analyse verhogen probiotica de slaagkans van antibiotica om de helicobacter pylori volledig uit de maag te verwijderen. Bovendien verlagen ze het optreden van bijwerkingen met 40%. De onderzoekers die deze meta-analyse ondernamen, vonden 34 studies met negen soorten probiotica die een totaal van 9000 deelnemers besloegen.

Noorse onderzoekers hebben een daling in anorganisch kwik en zilver vastgesteld bij patiënten met onverklaarbare symptomen die hun amalgaamvullingen hadden laten verwijderen. Voor serumniveaus van selenium en methyl-kwik zagen ze geen verandering. Na vervanging van de vullingen verminderden hun klachten maar de onderzoekers vonden geen verband tussen blootstelling aan kwik of zilver, en het optreden van de klachten. Een bewijs dat kwik aan de basis ligt van de klachten, levert deze studie dus niet.

Trefwoorden

Suppletie met spirulina kan de cognitieve functie, glucosehomeostase en aanwezigheid van laaggradige ontsteking bij mensen met de ziekte van Alzheimer verminderen. Zo concluderen onderzoekers in het tijdschrift Phytotherapy Research.

Trefwoorden

Suppletie met vitamine D gedurende de eerste twee levensjaren van het kind kan het ontstaan van psychiatrische symptomen op de leeftijd van 6-8 jaar mogelijk voorkomen. Hiervoor is echter wel een hogere dosering nodig dan de aanbevolen inname, die nu wordt geadviseerd voor kinderen.

Een aantal voedingsstoffen kan de kans op pre-eclampsie verkleinen1 en daar lijkt ook vitamine D bij te horen. Want in een meta-analyse2 van 65 observatiestudies is aangetoond dat de concentratie vitamine D in het bloed negatief is geassocieerd met de kans op deze ernstige zwangerschapsaandoening.

Aan de steeds weerkerende discussie over de zin van voedingssuppletie is ondersteunend bewijsmateriaal toegevoegd door een recente overzichtsstudie. Onderzocht is welke micronutriënten de risicofactoren voor hart- en vaatziekten en het daadwerkelijk optreden van cardiometabole gebeurtenissen kunnen terugdringen. Het betrof een zeer omvangrijke studie: een systematische review en meta-analyse van 884 RCT's met tegen de negenhonderdduizend deelnemers.

Dat long COVID een direct gevolg is van een infectie met het virus SARS-CoV-2, gaat niet altijd op. Dat komt naar voren uit een vergelijkende cohortstudie onder enkele honderden adolescenten en jongvolwassenen die al dan niet corona hadden opgelopen. Long COVID blijkt geassocieerd te kunnen zijn met andere risicofactoren. Deze kunnen de verklaring zijn voor klachten in de vorm van met name vermoeidheid, kortademigheid en ‘brain fog’.

Trefwoorden

De combinatie van zoethout en pioen voorkomt een verdere stijging van prolactine bij patiënten die antipsychotica nemen. Dat blijkt uit een acht weken durende Chinese studie met 62 patiënten (25 mannen). Symptoomgewijs leidde dit ook tot een betere seksuele beleving.

Neurologen van de University at Buffalo (New York) hebben bemoedigende effecten van lithium bij zestien parkinsonpatiënten vastgesteld. Die patiënten kregen drie mogelijke lithiumdosissen gedurende 24 weken. Bij zes patiënten die de mediumdosis namen, gingen drie markers de goede richting uit. Echter staakten twee patiënten uit die groep de behandeling vanwege bijwerkingen.

Trefwoorden

Bij urineweginfecties zullen artsen niet zo snel cranberry's adviseren omdat het bewijs voor werkzaamheid niet sterk genoeg is. Recent onderzoek zou daar echter verandering in kunnen brengen, althans voor bepaalde groepen. Het betrof de vijfde update van een review uit 1998, waarna nieuwe studies hadden geleid tot de versies 2, 3 en 4 met nog veel reserves. Die lijken nu in belangrijke mate te zijn weggenomen.

Vezels uit paddenstoelen verhogen de productie van immunoglobuline A (IgA) en korteketen­vetzuren in de darmen van gezonde proefpersonen. Dat hebben Japanse onderzoekers bekendgemaakt na een vier weken durende, placebo-gecontroleerde interventiestudie. De helft van de deelnemers nam tabletten met extract van drie paddenstoelen die in Japan in trek zijn.

Een ketogeen voedingspatroon zou via regulatie van het afweersysteem meta-inflammatie (laaggradige ontsteking als gevolg van een verstoorde stofwisseling) door een westers voedingspatroon kunnen verminderen. Zo concludeert een Duitse onderzoeksgroep in het tijdschrift Clinical Nutrition.