juni 2023

Chinese onderzoekers vonden in een meta-analyse dat polyfenolen de behandelingen tegen de helicobacterie ondersteunen, al benadrukken ze ook de lage kwaliteit van de gevonden klinische studies. In de meta-analyse zaten twaalf RCT's verwerkt met 1250 deelnemers. De resultaten staan beschreven in het BMJ Open.

Sauna verhoogt de concentraties van drie insecticiden in de urine, terwijl sport dat effect heeft voor slechts een van de vier geteste insecticiden. In zweet werd te weinig insecticide gevonden om duidelijke trends waar te nemen. Acht op de tien zweetmonsters bevatten wel PNP en een kwart bevatte 3PBA.

Het overbrengen van de vaginale microbiota van de moeder naar hun baby's (vaginal seeding of VMT) die via een keizersnede zijn geboren, is gunstig voor hun neurologische ontwikkeling en darmmicrobiota. Dat blijkt uit een recente triple-blinde klinische studie.

Het drinken van saffraan-kruidenthee heeft een positief effect op het verhogen van de geluksscore. Dat blijkt uit een Iraanse klinische studie die recent online verscheen in BMC Complementary Medicine and Therapies.

Trefwoorden

Het tryptofaanarme FODMAP-dieet zou bijdragen tot een sterkere verlichting van de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) dan het klassieke FODMAP-dieet. Poolse onderzoekers hebben dat vastgesteld in een niet-geblindeerde, klinische studie waar 40 gezonde deelnemers en 80 PDS-patiënten aan deelnamen. Het viel op dat deze aanpak ook symptomen van angst en depressie verminderde.

Volgens Iraanse onderzoekers is de evidentie dat zink een aantal metabole parameters bij type 2-diabetici verbetert, van hoge kwaliteit. Ze voerden een meta-analyse uit met studies waarin supplementen met enkel zink als bioactief ingrediënt getest werden. Het resultaat voor elke biomarker werd beoordeeld met GRADE, Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation.  

Trefwoorden

Er is mogelijk een verband tussen de kans op het ontwikkelen van reumatoïde artritis (RA) en chemicaliën die ontstaan bij verbranding, zoals bij het verbranden van kolen, olie, gas, hout, tabak en gegrild vlees. Dit blijkt uit een recente studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Center for Functional Medicine aan de Cleveland Clinic.

Onderzoekers van Hongkong hebben het eiwit geïdentificeerd waar chroom op inwerkt: ATP-kinase. Dit zet een signaal in de cel in gang die 'antidiabetische' functies activeert. Hun bevindingen staan gepubliceerd in Nature Communications en liggen in lijn met wat over de farmacologie van chroom reeds bekend was.

Trefwoorden

Suppletie met losse aminozuren wordt regelmatig ingezet in de complementaire praktijk. Tot nu toe waren er nog geen maximale doseringen (tolerable upper intake level, UL) gedefinieerd. Voor verschillende aminzuren is hier nu verandering in gekomen. Op basis van klinisch onderzoek is voor de aminozuren leucine, tryptofaan, methionine, lysine, histidine, fenylalanine, arginine, serine, ornithine en citrulline een eerste aanzet gegeven voor de bepaling van een veilige maximale dagdosering in de vorm van een supplement.

Trefwoorden

Indiase onderzoekers zien een snellere klaring van verkoudheidssymptomen bij patiënten die een extract van het kruid Andrographis paniculata - ook kalmegh genoemd - nemen. In een studie die 300 deelnemers telde, hebben ze twee dosissen van het extract vergeleken met placebo. Tussen het effect van de twee doseringen vielen weinig verschillen te noteren.

Sla verrijkt met molybdeen verbetert markers voor het botmetabolisme, maar molybdeen uit een supplement - in een dosis meer dan aanbevolen maar veel minder dan in de sla - doet dat niet. Dat resultaat beschreven Italiaanse onderzoekers na een klinische studie te hebben gedaan bij 42 senioren en 42 jongere volwassenen.

Suppletie met spirulina kan de cognitieve functie, glucosehomeostase en aanwezigheid van laaggradige ontsteking bij mensen met de ziekte van Alzheimer verminderen. Zo concluderen onderzoekers in het tijdschrift Phytotherapy Research.

Trefwoorden

Als we twee Amerikaanse onderzoekers mogen geloven, schiet een vitamine C-aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tekort. De WHO stelt dat 45 mg vitamine C per dag voldoende is om weefsel goed te laten herstellen na wondheling. De twee onderzoekers schrijven dat zelfs 65 mg per dag onvoldoende is, omdat na zes maanden het geheelde weefsel nog steeds zwakker is dan normaal.

Volgens een meta-analyse verhogen probiotica de slaagkans van antibiotica om de helicobacter pylori volledig uit de maag te verwijderen. Bovendien verlagen ze het optreden van bijwerkingen met 40%. De onderzoekers die deze meta-analyse ondernamen, vonden 34 studies met negen soorten probiotica die een totaal van 9000 deelnemers besloegen.

Noorse onderzoekers hebben een daling in anorganisch kwik en zilver vastgesteld bij patiënten met onverklaarbare symptomen die hun amalgaamvullingen hadden laten verwijderen. Voor serumniveaus van selenium en methyl-kwik zagen ze geen verandering. Na vervanging van de vullingen verminderden hun klachten maar de onderzoekers vonden geen verband tussen blootstelling aan kwik of zilver, en het optreden van de klachten. Een bewijs dat kwik aan de basis ligt van de klachten, levert deze studie dus niet.

Trefwoorden

Een aantal voedingsstoffen kan de kans op pre-eclampsie verkleinen1 en daar lijkt ook vitamine D bij te horen. Want in een meta-analyse2 van 65 observatiestudies is aangetoond dat de concentratie vitamine D in het bloed negatief is geassocieerd met de kans op deze ernstige zwangerschapsaandoening.

Suppletie met vitamine D gedurende de eerste twee levensjaren van het kind kan het ontstaan van psychiatrische symptomen op de leeftijd van 6-8 jaar mogelijk voorkomen. Hiervoor is echter wel een hogere dosering nodig dan de aanbevolen inname, die nu wordt geadviseerd voor kinderen.

Dat long COVID een direct gevolg is van een infectie met het virus SARS-CoV-2, gaat niet altijd op. Dat komt naar voren uit een vergelijkende cohortstudie onder enkele honderden adolescenten en jongvolwassenen die al dan niet corona hadden opgelopen. Long COVID blijkt geassocieerd te kunnen zijn met andere risicofactoren. Deze kunnen de verklaring zijn voor klachten in de vorm van met name vermoeidheid, kortademigheid en ‘brain fog’.

Trefwoorden

Aan de steeds weerkerende discussie over de zin van voedingssuppletie is ondersteunend bewijsmateriaal toegevoegd door een recente overzichtsstudie. Onderzocht is welke micronutriënten de risicofactoren voor hart- en vaatziekten en het daadwerkelijk optreden van cardiometabole gebeurtenissen kunnen terugdringen. Het betrof een zeer omvangrijke studie: een systematische review en meta-analyse van 884 RCT's met tegen de negenhonderdduizend deelnemers.

De combinatie van zoethout en pioen voorkomt een verdere stijging van prolactine bij patiënten die antipsychotica nemen. Dat blijkt uit een acht weken durende Chinese studie met 62 patiënten (25 mannen). Symptoomgewijs leidde dit ook tot een betere seksuele beleving.