juni 2021

De ziektevrije overleving van longkanker in een gevorderd stadium neemt toe als patiënten melatonine krijgen toegediend. Dat concluderen wetenschappers in een geblindeerde, placebogecontroleerde RCT onder zo’n zevenhonderd personen bij wie daarvoor het tumorweefsel was verwijderd. De verschillen met degenen die geen melatonine kregen, waren aanzienlijk.

Trefwoorden

Een hoge inname van toegevoegde, enkelvoudige suikers tijdens de adolescentie verhoogt het risico op darmkanker op latere leeftijd. Met name de inname van fructose lijkt verantwoordelijk voor dit effect.

Trefwoorden

Een voeding rijk aan fruit en groenten is gunstig voor de algehele gezondheid, maar recent onderzoek laat zien dat het mogelijk ook verband houdt met lagere stressniveaus. De associatie is het sterkst bij volwassenen van middelbare leeftijd.

Het volgen van een dieet om af te vallen gaat geregeld gepaard met een verhoogd hongergevoel en een hogere concentratie darmhormonen die een rol spelen bij het verzadigingsgevoel. Er werd gedacht dat een voedingspatroon rijk aan eiwitten en een lage glycemische index dit zou kunnen voorkomen, maar een recent klinisch onderzoek wijst dit niet uit.

Wat werkt het best: een placebopil waarvan de patiënt weet dat het een placebopil is of een placebopil waarvan de patiënt denkt dat er mogelijk een actieve stof in zit? Uit een Amerikaanse studie met PDS-patiënten blijkt dat het placebo-effect in beide gevallen even groot is. Een patiënt hoeft dus niet 'bedrogen' te worden om van placebo te kunnen genieten.

Wanneer begint de ontwikkeling van het microbioom van de babydarm? Recent onderzoek leek te wijzen op kolonisatie van de darm voor de geboorte. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het uitsluitend gebeurt tijdens en na de geboorte, en niet daarvoor.

Trefwoorden

Een divers darmmicrobioom kan je helpen om wijsheid te verwerven en eenzaamheid af te weren. Of is het juist andersom? Onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine toonden een verband aan, maar deze vraag kunnen ze (nog) niet beantwoorden.

Afzonderlijke inname van choline verhoogt mogelijk indirect de kans op hart- en vaatziekten, maar dat geldt niet als deze B-vitamine wordt geconsumeerd als ingrediënt van eieren. Daarom kan niet worden geconcludeerd dat eieren een cardiovasculair risico met zich meebrengen. Dat blijkt uit een RCT naar de relatie tussen choline en risicofactor trimethylamine-N-oxide (TMAO).

Trefwoorden

Suppletie van selenium en co-enzym Q10 bij ouderen met een lage seleniumstatus kan het overlijdensrisico aan hart- en vaatziekten significant verlagen. De werking komt tot stand via de verlaging van D-dimeer, een afbraakproduct van fibrine dat betrokken is bij de bloedstolling.

Wetenschappers concluderen op basis van de data van 204.689 deelnemers uit drie prospectieve cohortstudies dat langdurig gebruik van protonpompremmers, een type maagzuurremmer, het risico op het ontstaan van diabetes type 2 vergroot.