mei 2018

Tai chi heeft een streepje voor op de lichaamsoefeningen die standaard bij fibromyalgie voorgeschreven worden. Dat schrijven onderzoekers van de Tufts University, Boston in The BMJ, in een studie waarin onderzoekers de 'optimale dosis' tai chi trachtten te bepalen. Lichaamsbeweging is de frequentst voorgeschreven, niet-farmaceutische therapie tegen fibromyalgie. Al bleek uit eerder onderzoek dat tai chi ook erg doeltreffend is. De twee behandelingen werden nog niet eerder met elkaar vergeleken.

Extract van citroenverbena kan de spierpijn verminderen die optreedt na een korte en intense springoefening. Dat schrijven wetenschappers die gelieerd zijn aan een bedrijf dat een citroenverbena-supplement op de markt brengt. Na 48 uur waren de spieren weer even soepel als voor de springoefening, terwijl de spierkracht in de placebogroep nog steeds verminderd was. Meting van creatinekinase, een marker voor spierschade, toonde een gelijkaardige trend.

Onderzoekers van het Canadese onderzoekscentrum St. Michael's Hospital geloven dat pasta deel uit kan maken van een gezond voedingspatroon. Ze voerden een meta-analyse uit van alle gecontroleerde studies waarin deelnemers een deel van hun koolhydraten vervingen door pasta's. Gemiddeld verloren ze een halve kilogram lichaamsgewicht na 12 weken. Voorwaarde is dat de pasta gegeten wordt in de context van een lage glycemische index.

De dunne darm kan geen vetten verteren of opnemen wanneer de juiste bacteriën er niet zijn. Dat hebben wetenschappers van de Chicago University ontdekt bij muizen. Hun experimenten toonden aan dat een vetrijk, westers voedingspatroon bepaalde bacteriën naar de dunne darm aantrekt die de muizen in staat stellen om al die vetten te verteren en op te nemen.

Onderzoekers van het Medical College of Georgia zijn gestuit op een opmerkelijke ontstekingsremmende eigenschap van een simpel ingrediënt uit bakpoeder, met name natriumwaterstofcarbonaat ('baksoda'). Een dagelijkse dosis baksoda vlak voor een maaltijd prikkelt de maag om meer zuur aan te maken. Voor milt zou dit een signaal zijn om een minder sterke immuunrespons op te wekken tijdens de vertering van een maaltijd, zoals die vaak na een maaltijd optreedt.

Patiënten uit de TACT-studie die geen statines namen, hadden minder kans op overlijden, hartinfarct of beroerte wanneer ze het multivitamine-mineraalsupplement namen. Dat vonden onderzoekers van de TACT-studie nadat ze de onderzoeksresultaten opnieuw hadden geanalyseerd. Het risico was 38 % lager ten opzichte van de placebogroep voor gezonde deelnemers en 54 % voor deelnemers die reeds met een hartziekte gediagnosticeerd waren. De onderzoekers staan zelf sceptisch tegen over hun eigen bevindingen, maar willen dit wel opnieuw gaan onderzoeken in de TACT2-studie, die nu aan de gang is.

Onderzoek uit Kenia suggereert dat consumptie van mononatriumglutamaat (Engelse afkorting: MSG) chronische pijn in de hand werkt. MSG is de belangrijkste bron van vrij glutamaat, maar vrij glutamaat komt ook van nature voor in sojasaus en parmesaanse kaas. Ook voedingsmiddelen met 'gehydrolyseerd proteïne' kunnen glutamaat bevatten. De link tussen MSG en pijn werd gevonden in een erg kleine pilotstudie.