februari 2016

Het belangrijkste omega-3-vetzuur in de hersenen is DHA, dat zoals EPA
niet in plantaardig voedsel voorkomt (in algen wel). Het lichaam kan in principe EPA en DHA wel synthetiseren uit alfalinoleenzuur (ALA), dat rijkelijk aanwezig is in de plantenwereld. Deze omzetting lijkt erg moeizaam te verlopen: uit minder dan 1 % van het ALA dat binnenkomt, wordt DHA aangemaakt.

Trefwoorden

Onderzoekers van de Universiteit van Utah hebben een manier gevonden om ledlampen te produceren uit voedselresten. Dit blijkt goedkoper en veiliger te zijn dan de traditionele methode en gaat tevens voedselverspilling tegen. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Physical Chemistry Chemical Physics.

De onderzoekers beschrijven hoe zij frisdranken, brood en tortilla’s in een oplosmiddel plaatsten. Door de druk en de temperatuur op te voeren, werden hierin koolstofpuntjes ofwel carbon dots
gevormd, die gebruikt kunnen worden voor de productie van leds. Leds zijn zogenaamde licht-emitterende ofwel lichtuitstralende diodes.

Trefwoorden

PPI, protonpomp-inhibitoren of maagzuurremmers, behoren tot de meest verkochte farmaca wereldwijd. In Nederland zouden zowat 3 miljoen mensen langdurig PPI’s slikken. Het zijn dus kaskrakers, ondanks alle ongewenste neveneffecten die ze induceren. Een van deze neveneffecten is dat ze een ernstig magnesiumtekort kunnen veroorzaken, wat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Dit naast vele andere ongewenste effecten, omdat magnesium zowat 300 functies heeft in het menselijk lichaam, en tekort dus de volledige fysiologie beïnvloedt, o.a. botmetabolisme, spier- en zenuwwerking, ATP-productie enzovoort, maar ook het risico op het ontwikkelen van hypertensie en diabetes verhoogt.

Een recente studie stelt dat blootstelling aan flucanozole het risico op spontane abortus met zowat de helft verhoogt. Er was ook een (niet significante) trend voor een verhoogd risico op een doodgeboren kind.

Een nieuwe studie stelt dat antibioticagebruik tijdens het derde zwangerschapstrimester een verhoogd risico op wheezing bij de kinderen induceert. Alhoewel er veel andere factoren dit risico kunnen beïnvloeden, blijft na correctie hiervoor dit verhoogde risico significant.

Het darmmicrobioom (darmflora) vervult verscheidene kritische functies, o.a. ontwikkeling en onderhouden van de immuniteit, en herkennen van en verdediging tegen pathogene microben/antigenen. Maar ook zorgt het voor homeostase in de humane fysiologie en balans in het spijsverteringsstelsel. Verstoring van deze evenwichten is geassocieerd aan de ontwikkeling van diverse inflammatoire maag-darmziekten.

Wetenschappers breken zich al decennialang het hoofd over het waarom van de steeds stijgende incidentie van diabetes type 1 (T1D) bij kinderen. De oorzaak is zeker multifactorieel, we kunnen er zelf wel enkele aanduiden. Maar eindelijk beginnen wetenschappelijke studies tipjes van de sluier op te lichten.

Trefwoorden

Biologisch melk bevat meer omega-3-vetzuren dan conventioneel geteeld vlees. Zo bevat biologische melk 16 % van de fel gegeerde langeketen-omega-3-vetzuren, vergeleken met 11 % in conventioneel geproduceerde melk. Ook de omega-3/omega-6-index van biologische melk is hoger en dus gunstiger. Overschakelen op biologisch kan dus de inname van omega-3-vetzuren bevorderen, die in het westerse dieet maar povertjes aanwezig zijn.

Inname van een hoge dagelijkse dosering vitamine D zou patiënten met multiple sclerose (MS) kunnen helpen bij de regulatie van hun overactieve immuunsysteem. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit en het Multiple Sclerosis Center in Baltimore, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Voor de studie werden 40 mensen met relapsing-remitting MS geselecteerd zonder ernstig vitamine D-tekort. Zij kregen zes maanden lang elke dag óf 10.400 IE óf 800 IE vitamine D, beide hoger dan de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 600 IE D3 in Amerika.

Trefwoorden

Ondervoeding bij ouderen wordt vaak niet of te laat gesignaleerd. De gezondheid van mensen gaat hierdoor onnodig achteruit, volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen in een publicatie van het wetenschappelijke tijdschrift BMC Nutrition. De onderzoekers pleiten voor een duidelijke taakverdeling rond de monitoring en behandeling van ondergewicht en voor goede voorlichting aan ouderen, mantelzorgers én zorgprofessionals.

Gerst kan in korte tijd de gezondheid verbeteren door het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het risico op diabetes. Dat blijkt uit een Zweedse studie van de Universiteit van Lund gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. Daarnaast zorgt de samenstelling van de voedingsvezels in gerst voor vermindering van de eetlust en het risico op hart- en vaatziekten.

Er lijkt een verband te bestaan tussen kinderen die op jonge leeftijd worden blootgesteld aan organische fosforverbindingen, een veelvoorkomend type pesticide, en een verminderde longfunctie. De pesticide zou een schadelijk effect hebben op de longen van jonge kinderen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax.

Trefwoorden

Gewicht zeg niet alles over iemands gezondheid, stellen onderzoekers van de Universiteit van Californië in de International Journal of Obesity. Mensen die een hoog BMI hebben, zijn niet altijd minder gezond dan mensen met een normaal BMI. Dat maakt de BMI geen goede maat voor het bepalen van gezondheid.

Vietnamese vissaus toevoegen aan kippenbouillon, tomatensaus of een kokoscurry in plaats van zout, kan zonder smaakverlies een zoutreductie van 10 tot 25 procent opleveren. Dat blijkt uit een studie van het Institute of Food Technologists, die is gepubliceerd in het tijdschrift Food Science.

Trefwoorden

Patiënten die voor, tijdens en na een operatie naar muziek luisteren hebben minder last van pijn, spanning en angst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Zürich dat is gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Surgery. De voordelen waren groter als de patiënten naar hun favoriete muziek konden luisteren. Daardoor verlaagde ook hun bloeddruk en hartslag.

Trefwoorden

Passief roken is gerelateerd aan een grotere buikomvang en slechtere cognitie bij kinderen. Dat hebben onderzoekers van het Medical College of Georgia aan de Augusta University onderzocht in een studie met 220 jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar met overgewicht. Daaruit bleek dat zwaarlijvige kinderen die blootgesteld waren aan passief roken, een wezenlijk hoger vetpercentage hadden als niet aan rook blootgestelde zwaarlijvige kinderen.

Ongelukkig zijn is niet bepalend voor de gezondheid. Mensen die ziek zijn, voelen zich wel eerder ongelukkig, maar andersom is er geen verband. Dat tonen onderzoekers van verschillende Britse universiteiten aan met publicatie van een onderzoek in The Lancet.

Trefwoorden

Spierkramp door het gebruik van maagzuurremmers kan voorkomen worden door inulinevezels, die vooral in witlof zitten, te eten, aldus onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Drie miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij duizenden daarvan treedt daardoor een magnesiumtekort op dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Veranderingen in de darmmicrobiota door een vezelarm dieet kunnen binnen een generatie nog hersteld worden door weer de juiste vezels te gaan eten, concludeerden onderzoekers uit Stanford, Harvard en Princeton University na een onderzoek met muizen. Dit helpt niet meer als er al generaties lang vezelarm gegeten wordt, omdat er dan bacteriesoorten uit de darm verdwenen zijn. Om alsnog de darmmicrobiota te herstellen moeten deze ontbrekende bacteriën weer aan de darm toegevoegd worden in combinatie met een vezelrijk dieet.

Trefwoorden

Spaanse wetenschappers hebben aangetoond dat groenten die gebakken zijn in 'extra vierge' olijfolie meer gezondheidsbevorderende antioxidanten en fenolen bevatten dan gekookte groenten. Verschillende bereidingsmethoden voor groenten zoals frituren, bakken en koken werden in dit gecontroleerde experiment met elkaar vergeleken. Ze bakten groenten, zoals tomaat, pompoen en aubergine in mediterrane 'extra vierge' olijfolie, en kookten ze in water en een water/olie mengsel en vergeleken daarna hun voedingswaarde.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur een mogelijk veilige en effectieve behandeling van chronische pijn kan zijn bij kinderen. Dat concluderen onderzoekers uit Chicago in een studie. Het merendeel van de 55 kinderen, tussen 7 en 20 jaar oud, die meededen aan het onderzoek merkte dat de pijn minder werd na behandeling via de traditionele Chinese behandelmethode.

Trefwoorden

Regelmatige consumptie van cafeïne leidt niet tot hartkloppingen, aldus onderzoekers van de Universiteit van Californië in de Journal of the American Heart Association. Voor het onderzoek werden 1.388 deelnemers, zonder hartritmestoornissen, geselecteerd die uiteenlopende hoeveelheden cafeïne per dag binnenkregen. 61% nam dagelijks meer dan één cafeïnehoudend product. Hun cafeïneconsumptie werd uitgevraagd en de hartactiviteit werd 24 uur lang gemonitord met een Holter-ECG. De onderzoekers konden geen verband vinden tussen de mate van cafeïneconsumptie en het optreden van extra hartslagen bij de deelnemers.

Trefwoorden