oktober 2017

De Franse EPI3-studie toont aan dat homeopathie effectief is bij angst, pijn en verkoudheid en overbodig gebruik van reguliere medicijnen en antibiotica kan voorkomen. De studie liep van 2006 tot 2010 en omvatte 8.500 patiënten uit huisartsenpraktijken in Frankrijk. In deze grootste farmaco-epidemiologische studie ter wereld werden vier criteria onderzocht: de evolutie van de pijn, de farmaceutische consumptie, de secundaire effecten en het toekomstperspectief. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift BMC Complementary and Alternative medicine.

Maagzuurremmers veranderen de samenstelling van het microbioom. Door een gebrek aan maagzuur worden in de maag niet meer alle ingeslikte pathogene bacteriën gedood, wat de groei van enterokokken in de darmen kan bevorderen. Deze bacteriën verplaatsen zich vervolgens naar de lever waar ze voor vervetting, ontstekingen en chronische leverziekten kunnen zorgen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van California in een publicatie in Nature Communications.

Voedselbankklanten eten nog minder groente, fruit, vis en vezels dan zowel de gemiddelde Nederlander als mensen met een lage sociaal economische status, die geen gebruik maken van de voedselbank. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 165 klanten van twaalf verschillende voedselbanken verspreid over heel Nederland. Zij zijn voor hun eten vooral afhankelijk van wat er wekelijks in het voedselpakket zit. Maar de pakketinhoud voldoet niet aan de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Gezonde jongvolwassenen kunnen door één enkele consumptie van paars druivensap acuut en langdurend hun cognitie en stemming verbeteren. Dat schrijven Engelse onderzoekers van het Centrum voor hersen-, prestatie- en voedingsonderzoek van de Northumbria Universiteit van Newcastle in een publicatie in het tijdschrift European Journal of Nutrition. Eerder onderzoek naar langdurig gebruik van paars druivensap toonde aan dat drie tot vier maanden gebruik het geheugen en de rijvaardigheid verbeterde van mensen van middelbare leeftijd.

Een extra dosis vitamine B3, essentieel voor de productie van het belangrijke co-enzym nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD), kan helpen om miskramen en complexe aangeboren afwijkingen van het hart, de wervelkolom en nieren en een gespleten verhemelte te voorkomen. Een Australisch onderzoeksteam van het Victor Chang Cardiac Research Institute in Sydney verwacht dat de gevolgen van hun verrassende ontdekking enorm zullen zijn. Suppletie met vitamine B3 heeft de potentie om wereldwijd het aantal miskramen en geboorteafwijkingen te kunnen verlagen, volgens de publicatie van de studie in het tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Rokers en voormalig rokers lopen door veel fruit en groente te eten een veel lager risico op het ontwikkelen van een chronische longziekte, ook wel COPD genoemd. Daarbij zijn de luchtwegen vernauwd, zoals bij bronchitis en emfyseem. Elke extra portie die dagelijks geconsumeerd wordt, verlaagt het risico op COPD met 4 % bij voormalig rokers en 8 % bij rokers. Dat concluderen onderzoekers van het Zweedse Karolinska Instituut gepubliceerd in Thorax, een gespecialiseerde uitgave van The British Medical Journal.

Mangaan is een essentieel mineraal, maar een te hoge blootstelling bij kinderen kan neurotoxische effecten op hun hersenen hebben. Dat leidt tot lagere IQ-scores, volgens wetenschappers van de universiteit van Cincinnati in het tijdschrift NeuroToxicology. Het onderzoek vond plaats onder inwoners van Oost-Liverpool en omstreken, die al meer dan tien jaar worden blootgesteld aan te hoge mangaanconcentraties in de lucht, vanwege de aanwezigheid van een verbrandingsinstallatie van gevaarlijke stoffen, waar ook mangaan wordt verwerkt.

Trefwoorden

Suiker helpt kankercellen groeien en stimuleert de woekering van tumoren, schrijven Vlaamse wetenschappers in een publicatie in het toonaangevende vakblad Nature Communications. Deze woekering van tumoren wordt gestimuleerd door het zogenaamde Warburg-effect, een fenomeen waarbij kankercellen hypersnel suiker afbreken. Deze cruciale doorbraak in kankeronderzoek verklaart voor het eerst de positieve correlatie tussen suiker en kanker, en heeft mogelijk verreikende gevolgen voor onze kennis over aangepaste kankerdiëten.

Trefwoorden

Voor het eerst hebben wetenschappers genen gevonden, die de slag-tot-slag variatie van het hartritme beïnvloeden. Genen die een lage variatie in het hartritme veroorzaken, blijken tevens de rusthartslag en de bloeddruk te verhogen, twee bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek geleid door wetenschappers van VU (Vrije Universiteit) en UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) in een publicatie in Nature Communications.

Volgens een Zwitsers onderzoek moeten patiënten met slaapapneu didgeridoo spelen, want dat versterkt de spieren die de luchtwegen openhouden. Twintig minuten per dag is bijna even doeltreffend als het dragen van een 'zuurstofmasker'. De behandeling werd ontdekt door een apneupatiënt die het dragen van zo'n masker beu was en baat ondervond door het spelen van didgeridoo.

Een fikse dosis calcium (500 of 1000 mg) heeft geen invloed op de opname van carotenoïden uit een maaltijd met 270 gram spinazie. Dat vonden Luxemburgse onderzoekers in een experiment met 25 volwassen mannen.1 Deze resultaten spreken de resultaten van een studie met tomatenpasta tegen.2 Toen vonden onderzoekers een vermindering van de lycopeenopname met 83 % door calciumsuppletie.

De schil van de avocadopit die meestal als afval wordt weggegooid, zou weleens een potentiële bron kunnen zijn van medicinale stoffen, die gebruikt kunnen worden om kanker, hartziekten en andere aandoeningen te behandelen. Een team wetenschappers van de University of Texas Rio Grande Valley ontdekte in deze schil medicinale stoffen zoals docosanol, heptacosane en laurinezuur, maar ook een giftige weekmaker. Zij presenteerden hun bevindingen op de 254e nationale bijeenkomst van The American Chemical Society (ACS) in Washington.

Mensen worden dagelijks veelvuldig blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen zoals parabenen en fenolen. Tot nog toe gingen regulerende instanties zoals het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) ervan uit dat vluchtige hormoonverstoorders zich niet in het lichaam ophopen. Maar nu is voor het eerst aangetoond dat ze de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en zich in specifieke delen van het menselijk brein kunnen nestelen, volgens uitkomsten van een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health.

Bij elke maaltijd krijgen we niet alleen voedingsstoffen binnen, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid bacteriën. Het lichaam wordt uitgedaagd om deze bacteriën te bestrijden, tegelijk met het verwerken van glucose. Bij gezonde personen spelen kortdurende ontstekingsreacties een belangrijke rol bij de opname van suiker en activatie van het immuunsysteem met een beschermend effect. Maar bij mensen met overgewicht wordt de ontsteking chronisch en neemt de kans op diabetes toe, schrijven Zwitserse wetenschappers van de Universiteit van Basel in het Journal of Nature Immunology.