mei 2024

De metabole status van mannen en vrouwen met het metabool syndroom gaat erop vooruit wanneer ze essentiële nutriënten erbij nemen. Dat blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waarvan de focus op vitamine C lag. Aan het ontstekingsniveau veranderde het supplement niets, metabole parameters wijzigden wel.

Een combinatie van nutriënten en natuurlijke extracten verlaagt ontsteking bij patiënten met long covid en vermindert de symptomen van vermoeidheid. Dat stelden Italiaanse onderzoekers vast in een gecontroleerde studie met 33 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Zij namen placebo of twee capsules met echinacea, rozenbottel, propolis, koninginnenbrij en zink.

Een gefermenteerd drankje op basis van een extract van Cordyceps militaris verbetert de immuniteit bij gezonde mannen en vrouwen. Volgens een veertig deelnemers tellende studie verhoogt het drankje de activiteit van natural killercellen en verlaagt het de niveaus IL1β en IL6. Cordyceps-extract lijkt dus de immuniteit te versterken en het ontstekingsniveau te verlagen.

Trefwoorden

Volgens de resultaten van een studie in opdracht van de Amerikaanse National Institutes of Health is ketogene voeding aangevuld met MCT-olie haalbaar bij parkinsonpatiënten. Twee derde van de deelnemers was bereid om dat ketogene regime vol te houden en de niet-motorische symptoomscore verbeterden. De ketogene interventie bij zestien deelnemers duurde amper drie weken.

Zink gebonden aan glycoproteïne wordt beter opgenomen dan zinkoxide. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers uit Texas in een studie weliswaar gesponserd door de firma die het voedingssupplement produceert. Dankzij zinkglycoproteïne zou 40% meer zink opgenomen worden in de loop van acht uren.

Trefwoorden

Onderzoekers van de David Geffen School of Medicine van Los Angeles zien dat kaneel de suikerspiegel ontegensprekelijk verlaagt wanneer dit gemeten wordt via continue glucose-monitoring. Met de orale glucosetolerantietest konden ze geen verbetering vaststellen. Die test is volgens de onderzoekers niet erg betrouwbaar.

Trefwoorden

Pleisters met capsaïcine zijn ook geschikt voor patiënten met perifere zenuwpijn die ouder dan 75 zijn. Dat kwamen Franse onderzoekers te weten door de resultaten van 18 studies te analyseren. Deze informatie is belangrijk, want artsen zijn nog vaak te voorzichtig om capsaïcine-pleisters voor te schrijven bij ouderen. Bij hen is de huid gevoeliger en verschijnt er een sneller een rode vlek op de huid.

Volgens een meta-analyse kunnen probiotica het optreden van zwangerschapsdiabetes met bijna 30% verminderen. Die uitkomst werd berekend op basis van veertien gecontroleerde studies met een totaal van 3500 deelneemsters. De resultaten van die studies waren ongelijkmatig en daar werden twee redenen voor gevonden.

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Stanford University School of Medicine, zet de aannames die we tot nu toe hadden over het microbioom als biomarker voor gezondheid en ziekte op losse schroeven.

Resultaten van een recent onderzoek wijzen op het potentieel van een ketogene voeding als onderdeel van de behandeling voor kankerpatiënten in een gevorderd stadium.

Trefwoorden

Een recente studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, onthult dat vrouwen die zichzelf als eenzaam beschouwen een verhoogde activiteit vertonen in hersengebieden die verband houden met verlangens en motivatie om te eten.

Een klein klinisch onderzoek in België, gepubliceerd in het open-access-vakblad van The Lancet, heeft laten zien dat poeptransplantaties mogelijk motorische symptomen kunnen verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium.

Trefwoorden

Glucomannaan, D-chiro-inositol, inuline en kaneel zijn vier natuurlijke ingrediënten van een voedingssupplement die ondersteuning bieden in de behandeling van het metabool syndroom. In een Italiaanse studie met 58 patiënten die metformine namen, verlaagde dat supplement lichaamsgewicht, buikomtrek, bloedvetten, bloedsuiker en zelfs orgaanvet. Ook de insulinegevoeligheid verbeterde.