mei 2024

Een lotion met vitamine C, ferulazuur en vitamine E voorkomt huidschade veroorzaakt door de combinatie van uv-straling en fijnstofpartikels. Dat hebben onderzoekers op gecontroleerde wijze vastgesteld bij 15 vrouwen. Ze stelden vast dat ook fijnstof schade aanricht aan de huid. 

Rhamnogalacturonaan-I, een type pectine, kan de aanwezigheid van bifidobacteriën verhogen indien een voldoende hoge dosis ingenomen worden. Dat blijkt uit Fins-Nederlands onderzoek met vijftig gezonde vrijwilligers, dat acht weken in beslag nam. De deelnemers werden ook blootgesteld aan een rhinovirus.

Een recent onderzoek van wetenschappers van Trinity College Dublin heeft nieuw licht geworpen op de complexiteit van het bereiken van een optimale vitamine D-status bij diverse bevolkingsgroepen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

Trefwoorden

Uit een recent onderzoek blijkt dat het beïnvloeden van de darmmicrobiota met prebiotica de spierfunctie bij oudere volwassenen kan verbeteren.

Trefwoorden

Dat iemand zijn voeding verspreidt over drie of over zes eetmomenten per dag, heeft geen invloed op een aantal metabole hormonen. Dat is de conclusie van Amerikaans onderzoek bij gezonde volwassenen. Maaltijdfrequentie veranderde niets aan het niveau van ghreline, leptine, adiponectine en C-reactief proteïne.

Suppletie met het superoxidase-enzym werkt als antioxidant-therapie even goed als co-enzym Q10 om de slaagkansen van een voorspoedig lopende zwangerschap te verhogen. Dat blijkt uit een Koreaanse studie, waaraan 65 vrouwen deelnamen. Als bijwerking was er een daling in LDL-cholesterol.

Vrouwen met overgewicht hebben baat bij een supplement van microalgen rijk aan fucoxanthine. Het supplement hield de botmassa beter in stand, verbeterde de lichamelijke conditie en het niveau van de bloedvetten, en hielp de deelnemers hun gewichtsverlies­programma te volgen. Het enige dat het supplement echter niet deed, was gewichtsverlies bevorderen.

Uit Italiaans onderzoek blijkt dat nutraceuticals helpen bij de behandeling van erectiestoornis. In een gecontroleerde studie werden de nutraceuticals vergeleken met tadalafil en met de combinatie van beide. De klinische doeltreffendheid was het hoogst in de combinatiegroep, maar voor patiënten die te veel bijwerkingen hebben door medicatie, kunnen de nutraceuticals nog een interessant alternatief zijn.

Je kunt dit in overzichtsstudies erop na lezen: supplementen met extract van rodegistrijst geven niet meer bijwerkingen op de spieren dan placebo, en minder dan statinen. Ook rond bijwerkingen op de leverfunctie valt weinig onrustwekkends te melden. Twee onderzoekers uit Italië en Polen hebben de bevindingen samengevat in Nutrients.

Teunisbloemolie en vitamine E kunnen de maandelijks terugkerende pijn en andere onaangename gevoelens in de borsten verminderen. Dit is de conclusie van een Indiase studie met 126 vrouwen die gedurende zes maanden placebo, vitamine E, teunisbloemolie of vitamine E + teunisbloemolie namen. De combinatie verminderde de pijnsymptomen het sterkst.

Gezondheidsprofessionals die snel en gemakkelijk willen beschikken over actuele aanbevolen hoeveelheden van nutriënten (ADH’s) en veilige bovengrenzen, kunnen gebruik maken van de Europese Dietary Reference Value (DRV)-finder.

Trefwoorden

Kortdurende suppletie met cranberry-extract veroorzaakt een sterke toename van bifidogene activiteit, wat gepaard gaat met een verhoging van de aanwezigheid van boterzuur-producerende bacteriën in de darm.

Trefwoorden

Een recente publicatie in Cell Reports presenteert overtuigend bewijs voor het potentieel van het moduleren van de darmmicrobiota als een innovatieve therapeutische strategie voor alzheimer.

De metabole status van mannen en vrouwen met het metabool syndroom gaat erop vooruit wanneer ze essentiële nutriënten erbij nemen. Dat blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waarvan de focus op vitamine C lag. Aan het ontstekingsniveau veranderde het supplement niets, metabole parameters wijzigden wel.

Een combinatie van nutriënten en natuurlijke extracten verlaagt ontsteking bij patiënten met long covid en vermindert de symptomen van vermoeidheid. Dat stelden Italiaanse onderzoekers vast in een gecontroleerde studie met 33 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Zij namen placebo of twee capsules met echinacea, rozenbottel, propolis, koninginnenbrij en zink.

Een gefermenteerd drankje op basis van een extract van Cordyceps militaris verbetert de immuniteit bij gezonde mannen en vrouwen. Volgens een veertig deelnemers tellende studie verhoogt het drankje de activiteit van natural killercellen en verlaagt het de niveaus IL1β en IL6. Cordyceps-extract lijkt dus de immuniteit te versterken en het ontstekingsniveau te verlagen.

Trefwoorden

Pleisters met capsaïcine zijn ook geschikt voor patiënten met perifere zenuwpijn die ouder dan 75 zijn. Dat kwamen Franse onderzoekers te weten door de resultaten van 18 studies te analyseren. Deze informatie is belangrijk, want artsen zijn nog vaak te voorzichtig om capsaïcine-pleisters voor te schrijven bij ouderen. Bij hen is de huid gevoeliger en verschijnt er een sneller een rode vlek op de huid.

Volgens de resultaten van een studie in opdracht van de Amerikaanse National Institutes of Health is ketogene voeding aangevuld met MCT-olie haalbaar bij parkinsonpatiënten. Twee derde van de deelnemers was bereid om dat ketogene regime vol te houden en de niet-motorische symptoomscore verbeterden. De ketogene interventie bij zestien deelnemers duurde amper drie weken.

Zink gebonden aan glycoproteïne wordt beter opgenomen dan zinkoxide. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers uit Texas in een studie weliswaar gesponserd door de firma die het voedingssupplement produceert. Dankzij zinkglycoproteïne zou 40% meer zink opgenomen worden in de loop van acht uren.

Trefwoorden

Onderzoekers van de David Geffen School of Medicine van Los Angeles zien dat kaneel de suikerspiegel ontegensprekelijk verlaagt wanneer dit gemeten wordt via continue glucose-monitoring. Met de orale glucosetolerantietest konden ze geen verbetering vaststellen. Die test is volgens de onderzoekers niet erg betrouwbaar.

Trefwoorden

Italiaanse onderzoekers hebben in Current Problems in Cardiology de evidentie rond foliumzuur(suppletie) en de preventie van hart- en vaatziekte samengevat. Hun inschatting is dat foliumzuur bescheiden doch significant het risico op aandoeningen aan de hersenbloedvaten zou verminderen, dit via verbetering van het profiel van bloedvetten. Maar hoe zit het dan met homocysteïne?

Volgens een meta-analyse kunnen probiotica het optreden van zwangerschapsdiabetes met bijna 30% verminderen. Die uitkomst werd berekend op basis van veertien gecontroleerde studies met een totaal van 3500 deelneemsters. De resultaten van die studies waren ongelijkmatig en daar werden twee redenen voor gevonden.

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Stanford University School of Medicine, zet de aannames die we tot nu toe hadden over het microbioom als biomarker voor gezondheid en ziekte op losse schroeven.

Resultaten van een recent onderzoek wijzen op het potentieel van een ketogene voeding als onderdeel van de behandeling voor kankerpatiënten in een gevorderd stadium.

Trefwoorden

Een recente studie, gepubliceerd in JAMA Network Open, onthult dat vrouwen die zichzelf als eenzaam beschouwen een verhoogde activiteit vertonen in hersengebieden die verband houden met verlangens en motivatie om te eten.

Een klein klinisch onderzoek in België, gepubliceerd in het open-access-vakblad van The Lancet, heeft laten zien dat poeptransplantaties mogelijk motorische symptomen kunnen verbeteren bij patiënten met de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium.

Trefwoorden

Glucomannaan, D-chiro-inositol, inuline en kaneel zijn vier natuurlijke ingrediënten van een voedingssupplement die ondersteuning bieden in de behandeling van het metabool syndroom. In een Italiaanse studie met 58 patiënten die metformine namen, verlaagde dat supplement lichaamsgewicht, buikomtrek, bloedvetten, bloedsuiker en zelfs orgaanvet. Ook de insulinegevoeligheid verbeterde.