september 2024

Consumptie van tomaten verbetert de kenmerken van het metabool syndroom bij Taiwanese vrouwen met overgewicht bij wie de menopauze is ingetreden. De vrouwen werd opgedragen 200 g rauwe tomaat per dag te eten als onderdeel van een gezond voedingspatroon, goed voor een lycopeeninname geschat op 11 mg per dag. Na acht weken zagen de onderzoekers beterschap in een aantal metabole kenmerken.

Ook bij kinderen zijn de carotenoïden luteïne en zeaxanthine broodnodig voor de hersenen die dan in volle ontwikkeling zijn. Dat hebben onderzoekers uit India aangetoond bij zestig kinderen van vijf tot twaalf. Zij kregen dagelijks een gummie met 10 mg luteïne en 2 mg zeaxanthine.

Bij prediabetici kan een extract van magnesium uit diepzeewater de werking van insuline verbeteren. Dat blijkt uit Koreaans onderzoek met 75 deelnemers. Op de glucoseparameters was er dan weer geen effect.

Trefwoorden

Hoge dosis vitamine C, intraveneus toegediend, haalde niets uit bij patiënten met gevorderde prostaatkanker. In een fase 2-studie waar meerdere Amerikaanse universiteiten hun steentje aan bijdroegen, werd de behandeling vroegtijdig stopgezet vanwege 'futiliteit'. Het ging om de eerste dubbelblind placebo-gecontroleerde studie rond intraveneuze vitamine C-therapie bij kanker.  

Magnesiumrijke voeding vermindert het risico op DNA-schade en chronische degeneratieve aandoeningen, zo blijkt uit een recente Australische studie. De resultaten zijn gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

In experimenteel en klinisch onderzoek blijken fructo-oligoschariden (FOS) en theanine het geheugen van dier en mens te verbeteren. Bij muizen namen Chinese en Britse onderzoekers eerst een synergetisch geheugeneffect waar, dat bevestigd werd in een klinische test met gezonde volwassenen die amper een maand lang het supplement namen.

Volgens een Iraanse studie kan concentraat van zure kersen niersteenvorming bij kinderen tegengaan. Na twee maanden daalde het aantal gevallen van nierstenen van 2,4 naar 1,5, een daling ongeveer even groot als de controlegroep die behandeld werd met polycitra-K.

Trefwoorden

Een supplement met purperen knoflookolie verbetert de microvasculaire doorbloeding in de huid. Spaanse onderzoekers hebben dat vastgesteld in de 'ENDOTALLIUM-studie' waaraan 52 patiënten meededen met kenmerken van het metabool syndroom en die geen behandeling nodig hadden. Het supplement zorgde ook voor een daling van het aantal metabool-syndroomkenmerken.