ATABC2014 | "Miskraampreventie met Traditionele Chinese Geneeskunde"

De Nederlandse vrouw is koploper in Europa wat betreft het op latere leeftijd kinderen krijgen. Met een voortplantingsgeneeskunde die steeds geavanceerdere mogelijkheden biedt, wordt de vruchtbare periode van de vrouw gemakkelijk een ruime vijf jaar gerekt. En met het stijgen van de leeftijd waarop vrouwen zwanger worden, en het groeiend aantal echtparen dat gebruikmaakt van IVF/ICSI, stijgt ook het risico op genetische defecten en miskraam. Het percentage ‘kwetsbare’ zwangerschappen neemt toe.

Kijkend naar de hogere miskraam-incidentie bij oudere vrouwen die middels IVF zwanger raken, kunnen we concluderen dat hier nog veel winst te behalen valt.

Enerzijds hebben we te maken met zwakker genetisch materiaal als oorzaak voor miskramen, anderzijds kunnen we stellen dat de baarmoeder van de oudere moeder-in-spe niet altijd een optimale host meer is. Kortom: de hogere miskraam-incidentie bij IVF-zwangerschappen is deels te wijten aan een zwakte bij de moeder.

De Chinese geneeskunde kent een lange traditie van an tai, het ‘kalmeren van de foetus’ oftewel het voorkomen van miskraam. Hieronder valt ook een belangrijk stuk preconceptiebehandeling: het optimaliseren van de omgeving waarin het embryo zal gaan nestelen. En eenmaal zwanger, het ‘rustig houden’ van de foetus of an tai. Verschillende an taikruidenformules werden reeds beschreven in de Jin Gui Yao Lue, één van de belangrijkste klassieke medische teksten over gynaecologie, teruggaand tot de tweede eeuw na Christus. Deze formules blijken zeer goed inzetbaar bij de huidige ‘kwetsbare’ zwangerschappen.

In deze lezing zal ik vanuit traditioneel Chinees geneeskundig perspectief de visie en de mogelijkheden belichten voor het voeden en kalmeren van de foetus, kortom: hoe kunnen we de klassieke Chinese fytotherapie inzetten ter voorkoming van miskramen?

 

 

Martine Cornelissen (1971) is Acupuncturiste en Herbaliste met als specialisme het toepassen van de TCM bij gynaecologische klachten en infertiliteit. Nadat zij haar studie aan de Universiteit van Gent (België) in de Oosterse Talen & Culturen (Sinologie) had voltooid, vertrok zij met een studiebeurs naar China, waar zij twee jaar aan de Fudan Universiteit in Shanghai verbleef.

Bij terugkomst startte zij met de opleiding Acupunctuur en Chinese Fytotherapie aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai, welke zij Cum Laude afsloot. Tijdens haar jaren van studie verbleef zij van mei tot oktober steeds in Beijing en Shanghai, waar ze stage liep en intensief lessen volgde in de Gynaecologie. Nog steeds gaat zij regelmatig terug naar China om zich bij te scholen. Daarnaast is Martine getraind door dr. Trevor Wing in The Women’s Natural Health Practice in Londen. Ook heeft zij de gynaecologie-opleiding van prof. Yuning Wu in Duitsland (Universität Witten) afgerond.

Martine heeft haar eigen praktijk voor TCM-gynaecologie in Amsterdam. Naast haar bezigheden als therapeute is zij als docente verbonden aan Academie Qing Bai, waar zij hoofddocente geweest is van de acupunctuuropleiding, en de laatste jaren met name postgraduate specialisatie Gynaecologie doceert.