VGBC2024 | Beurs en congres voor gezondheidsprofessionals
vgbc2024

Microbioom

Een klinische blik

De mens is een wandelend ecosysteem van microben en lichaamscellen. Dankzij het microbioom hebben we een uitgebreid arsenaal aan middelen ter beschikking om voedingsstoffen en metabolieten te verwerken. We zijn dus een onafscheidelijk duo en onze voeding moeten we daarop afstemmen.

Elk ziektebeeld weerspiegelt zich in de samenstelling van het darmmicrobioom, van astma tot alzheimer. Het microbioom verdient dus een vaste plek in de klinische praktijk, maar hoe ver staat het onderzoek hier? Kunnen we sleutelen aan het microbioom om ziekte te voorkomen of om gezondheidswinst te behalen?

Tijdens dit congres brengen we experts samen die ons de weg wijzen in die complexe microbiële wereld. We leren hoe laboratoriumresultaten te interpreteren en hoe tot een persoonsgericht advies te komen. We verdiepen ons in omgevingsinvloeden: wat is de relatie tussen het microbioom en leefstijl, voeding en pre- en probiotica?

Huis- en leefstijlarts Lieneke van de Griendt neemt ons mee in een gevarieerd programma met recent Nederlands onderzoek en updates vanuit de internationale wetenschap en zal vooral de vertaalslag doen naar de klinische praktijk. Keynote-sprekers zijn: oprichter Bac2Nature Marco van Es, arts en promovendus Trishla Sinha, huis- en leefstijlarts Melanie Meijer en Amine Zorgani, een fervent analist van bestaande evidence inzake het microbioom.

Naast deze boeiende keynotes zijn er ook in 2024 weer drie series inspirerende workshops, een uitgebreide beurs en een happy hour. Boek nu met vroegboekkorting!

Impressie VGBC2023