VGBC2020 | Beurs en congres voor gezondheidsprofessionals

VGBC was een groot succes!

Het Voedingsgeneeskundecongres ’Man vs. Vrouw, personalised health’ vond plaats op dinsdag 8 september. Hieronder leest u een korte impressie van deze dag en binnenkort is het volledige verslag beschikbaar in editie 5 van Voedingsgeneeskunde.

'Er is in de cardiologie nog steeds geen onderwijsmodule "cardiologie voor vrouwen" en ik zal niet van het podium verdwijnen voordat dat het geval is.' We hoorden een strijdlustige hoogleraaar cardiologie Angela Maas die ondertussen gelukkig het podium van het geslaagde Voedingsgeneeskunde Congres heeft verlaten. Ook de andere keynote-sprekers toonden strijdlust, met Robert Muts over m/v-verschillen in de embryologie, onderzoekster Trishla Sinha over m/v-verschillen in de darmmicrobiota en Aalt Bast over m/v-verschillen in voeding en metabolisme. Jannet Vaesen ging het gesprek aan met het publiek en stelde de aanwezige zorgverlener de vraag of hij/zij zichzelf ooit erop betrapt heeft biased geweest te zijn tegenover zijn/haar patiënt(e).

Met dank aan onze congresbezoekers die van deze opmerkelijke tiende editie een succes hebben gemaakt. Toegegeven, het was anders. Stoelen stonden anderhalve meter van elkaar en de beurszaal was wel heel ruim opgezet. Maar voor de rest was VGBC2020 business as usual.

Noteert u ook alvast de datum voor de 11-de editie van VGBC: vrijdag 21 mei 2021

 

Voedingsgeneeskunde Congres (en beurs)

De wetenschap haalt een onevenredig deel van haar kennis uit de mannenwereld. Gezondheidsprofessionals evalueren de symptomen bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. De gevolgen zijn groot: er wordt nog te vaak een verkeerde diagnose gesteld en een verkeerde behandeling gegeven.

Mannen en vrouwen verschillen ook anatomisch, fysiologisch en psychologisch van elkaar, en die subtiele m/v-verschillen doen ertoe in de praktijk. Ook zien we dat mannen en vrouwen verschillend reageren op virusinfecties; het immuunsysteem zit immers anders in elkaar.

Tijdens dit congres zoomen we onder meer in op de embryologie, het microbioom en het hart, maar besteden we ook aandacht aan de verschillen die we zien in de Corona-epidemie. We gaan in op symptomen, oorzaken en behandeling, risico's en maatregelen met uiteraard oog voor voeding en voedingsstoffen. Ook beseffen we steeds meer dat mannen en vrouwen verschillen in de wijze waarop ze reageren op geneesmiddelen en voedingscomponenten. Meer rekening houden met specifieke verschillen zou de effecten kunnen optimaliseren.
Laten we de praktijk op maat snijden, en zowel vrouwen als mannen gezonder maken én houden.

Keynote-sprekers

  • prof. dr. Angela Maas, cardioloog en hoogleraar cardiologie voor vrouwen, RadboudUMC
  • prof. dr. Aalt Bast, hoogleraar toxicologie en dean Campus Venlo/Maastricht University
  • Robert Muts, osteopaat, mesoloog, directeur Integraal Medisch Centrum Amsterdam 
  • Jannet Vaessen, directeur WOMEN Inc., Alliantie Gezondheidszorg op maat
  • Jackie Dekens, projectleider bij de afdeling Genetica van het UMCG

Impressie VGBC2019