Abstract
De laatste tien jaren zijn wetenschappelijksdisplicines gaande van fysica, biologie tot kosmologie zich meer en meer gaan toeleggen op een systeemtheoretische benadering. Systeembenaderingen onderzoeken de interconnectiviteit (onderlinge relaties) van systemen en de studie van 'organiserende principes' die zich voordoen op verschillende niveaus van compliciteit. Systems biology research vertrekt vanuit diezelfde principes.
Systeembiologie ontwikkelde zich vanuit een technologiegedreven onderneming naar een nieuw strategisch middel in de levenswetenschappen, in het bijzonder voor innovatief geneesmiddelonderzoek en -ontwikkeling. De vanuit systeembiologie gefundereerde fenotyperingen en het detailonderzoek van biomoleculaire mechanismen zullen een revolution in ons begrijpen van ziekte mogelijk maken, en zullen combinatietherapieën, translationele, intregratieve en gepersonaliseerde geneeskunde aanmoedigen. Systeemdenken verandert onze kijk op gezondheidszorg en creëert nieuwe opportunititeiten voor de gepersonaliseerde geneeskunde. Nieuwe diagnostische inzichten vormen de sleutel om huidige behandelingen en preventieve strategieën te verbeteren. Filosofische concepten over organiserende principes die lichaam, ziekte en gezondheid vanuit een holistisch perspectief begrijpen, typeren de Chinese geneeskunde. Dezelfde concepten worden gehanteerd in de systeembiologie.
Het Sino-Dutch center for Preventive and Personalized Medicine combineert de moderne systeembiologietechnologieën en de diagnostische principes uit de Chinese geneeskunde om diabetes type 2 en reumatoïde artritis te subtyperen.
About the speaker
Mei wang is als hoofddocent werkzaam aan de universiteit van Leiden in de moleculaire biologie van planten. Ze leidt het Sino-Nederlandse programma Program Strategic Alliance dat door zowel de Chinese Academy of Science (CAS) en de Royal Netherlands Academy of Science and Arts gefinancierd wordt. Daarnaast is ze nauw betrokken in het uitwisselingsprogramma van de universiteit van Leiden en het Chinese CAS-instituut met betrekking tot TCM-kruidenkwaliteit en TCM-diagnose. Dat leidde tevens tot de vorming van het Sino-Dutch Joint Research Centre for Preventive and Personalized Medicine dat door de CAS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gefinancierd wordt en waarvan ze lid is van van de wetenschappelijke raad van dat onderzoekscentrum.
Mei Wang is directeur en medestichter van SU BioMedicine BV, een dochterbedrijf van TNO dat zich focust op systeembiologie en kruidengeneeskunde. Ze representeert Nederland als lid van de EU-commissie m.b.t. farmacopoeia voor de TCM-werkgroep. Ze is gastprofessor aan de TCM universiteit van Zhejiang en Changchun. Haar belangrijkste onderzoeksvelden zijn kruidengeneeskunde, kwaliteitscontrole en systeembiologie.
Referenties
Wang M, Lamers R-J AN, Korthout HAAJ, Nesselrooij JHJ, Witkamp RF, Verpoorte R, van der Greef J. Metabolomics in the context of systems biology: Bridging traditional Chinese medicine and molecular pharmacology. J. Phytother Res. 2005; 19(3):173-82
Van der Greef J, Van Wietmarschen H, Schroën J, Wang M, Hankemeier T, Xu G. Systems biology-based diagnostic principles as the pillars of the bridge between Chinese and Western medicine. Planta Med. 2010; 76: 1-12