ATABC2011 | "Evenwicht in je gezondheid"

Abstract

In onze huidige samenleving is de relatie tussen levensverwachting en ziekteverwachting aan het verschuiven. We worden ouder dan een eeuw geleden, maar we worden ook zieker. Zestig jaar geleden kreeg iemand zijn eerste chronische aandoening rond zijn vijftigste. Nu is dat vijf tot tien jaar eerder, en heeft iemand boven de 55 jaar meerdere chronische ziekten. Diabetes mellitus is zo'n chronische ziekte die betrokken is bij de vele hedendaagse ‘welvaartsziekten’ en die inmiddels epidemische proporties aangenomen heeft.

De huidige medisch aanpak richt zich vooral op het ontwikkelen van nieuwe medicatie. Voedingspatroon en intensievere beweging krijgen iets meer aandacht dan voorheen. Vele vooruitstrevende wetenschappers benadrukken daarentegen de invloed van omgevingsfactoren op chronische ziekten, zoals onze voedselproductie (intensieve landbouw, pesticiden ...), industriële bewerking van ons voedsel, chemicaliën, endocriene disruptors en elektromagnetische straling. Er is duidelijk growing evidence daarover, maar beleidsmakers beschouwen het belang van deze invloeden vooralsnog als onvoldoende. Zonder een doortastend beleid op de omgevingsinvloeden blijft het ‘dweilen met de kraan open’.

In de lezing worden recente publicaties en ontwikkelingen op het gebied van de invloed van omgevingsfactoren op diabetes besproken, en worden mogelijkheden aangereikt om the epidemic te stoppen door evenwicht aan te brengen in de mate waarin we deze invloeden in ons (eigen) leven toelaten.

Over de spreker

Anna Kruyswijk studeerde geneeskunde aan de universiteit van Leiden (1979), en is vervolgens enige tijd assistent kinderarts en daarna huisarts geweest. Vanaf 1983 heeft zij de reguliere geneeskunde met de complementaire geneeskunde (CAM) gecombineerd. Na bijna 30 jaar praktiserend arts te zijn geweest, legt zij zich sinds medio 2008 geheel toe op de activiteiten van haar organisatie Jouw Voeding, van waaruit zij lezingen, cursussen en workshops verzorgt over voeding en gezondheid.