Abstract
Hersenpathologie ontstaat net zoals kanker meestal bij de bejaarde patiënt en is dus een typische ouderdomsziekte. Het is gangbaar dit te koppelen aan erfelijke factoren, omdat dit zich vaker toont in bepaalde families. In werkelijkheid zijn het dikwijls leefgewoonten die doorgegeven worden en dus zijn deze ziekten epigenetisch van karakter. Bewijzen zijn er voluit dat familieleden die bepaalde pesticiden gebruiken, parkinson krijgen en andere niet. Een pesticide zoals rotenone (paraquat) gebruikt men in het lab bij ratten om parkinson te veroorzaken en zo geneesmiddelen uit te testen. Maar ook additieven in onze voeding kunnen de hersenen aantasten zoals aspartaam en mononatriumglutamaat.
Maar officieel weet niemand waar parkinson, dementie of alzheimer van komt.
Het lichaam kan buitengewoon omgaan met toxines, maar alleen als ze voldoende antioxidanten tot haar beschikking heeft om ze te detoxificeren. Indien dit niet gebeurt, dan stapelen ze op in de (hersen)vetten of veroorzaken ze chronische inflammatie. Niet alleen een aantal specifieke antioxidanten ontbreken voor deze detox, maar evenzeer vele lichaamsnoodzakelijke enzymen voor opbouw of afbraak. Voorbeelden zijn sulfatie- en methylatie-stoornissen, beide fase 2-conjugatiewijzen in de lever. Detoxproblemen leiden onherroepelijk naar stoornissen van algemene processen die de sulfatie- en methylatiepathway eveneens nodig hebben zoals voor de aanmaak van neurotransmitters, steroïde hormonen, adrenaline, acetylcholine, carnitine en melatonine en vele andere. Chronische stress leidt onvermijdelijk tot methylatieproblemen door overmatige adrenalineaanmaak.
DNA-herstel, de regulatie van DNA-expressie, zware metalen, zenuwmyelinatie, carnitine- en co-enzym Q10-synthese, het zijn allemaal factoren die niet toevallig ook allemaal gestoord zijn bij hersenveroudering. Mitochondriale disfunctie, mutatie van het SOD, accumulatie van glutamaat, chronisch tekort aan cholesterol, oestrogeenregulatie en zink blijken eveneens een rode draad te zijn in de hersenpathologie. Daarnaast zijn er stoornissen in de insulinehuishouding en is er een overactief immuunsysteem in de hersenen die met navenante auto-immuunresponsen aanzwengelen.
Dit betekent dat parkinson en dementie geen ziekten zijn, maar een uiting van een volledig gestoord fysiologisch systeem.
Over de spreker
Gabriel Devriendt is 24 jaar werkzaam geweest in de farmaceutische industrie, waarvan 10 jaar als universitair productspecialist oncologie (gespecialiseerd in borst- en prostaatkanker). In 2002 richtte hij een eigen labo op voor productie en ontwikkeling van innovatieve producten gebaseerd op nutriënten en fytotherapie, specifiek voor artsen en apothekers. Sinds 2006 heeft hij ook een research & development unit opgericht (PURES) voor het ondersteunen en verrichten van onafhankelijk onderzoek in het domein van herstel en instandhouding van specifieke ecosystemen. Bijzondere aandacht gaat naar herstel van de homeostase in mens, dier en plant. Vanuit dit opzet zijn een aantal nieuwe projecten geboren.