VGBC2020 | "Typische man-vrouw-verschillen, bekeken vanuit de anatomie en de embryologie"

De gevolgen voor het ontstaan en de preventie van klachten

Robert Muts, Osteopaat, Mesoloog, IMC Amsterdam

Van oudsher verdelen we de mensheid in twee groepen, met aan de ene kant de bronstige man, en aan de andere kant het timide vrouwtje. Hoe zit het nou echt met die m/v-verschillen? Wat zeggen de cijfers? En welke rol speelt testosteron? Wat is natuur en wat is cultuur?

Allereerst zullen we gaan bekijken hoe we naar de gewone anatomie kunnen kijken met een andere bril. Hoe ontstaat anatomie, gezien vanuit de embryologie en waar komen dan de verschillende tussen man en vrouw dan vandaan? Wat zijn de verschillende in de embryologische ontwikkeling?

We kijken vervolgens naar de verschillen tussen man en vrouw vanuit de evolutieleer. Pionier in het onderzoek naar de biologische achtergrond van de m/v-verschillen is de Britse natuurwetenschapper Charles Darwin. In 1871 publiceerde hij ‘De afstamming van de mens en selectie in relatie tot sekse’. Zijn er evolutionair gezien grote verschillen tussen mannen en vrouwen?

Tenslotte gaan we naar de praktijk. Welke klachten kunnen we herleiden naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kijken we naar de verschillende benadering van klachten, zowel in natuur als in cultuur.

Over de spreker

Robert Muts is osteopaat en mesoloog en tevens directeur van het Integraal Medisch Centrum (IMC) in Amsterdam. Het IMC is een centrum waar mesologen, osteopaten, psychologen en artsen gevestigd zijn. Daarnaast geeft Robert leiding aan de Academie voor Mesologie en het College voor Osteopathie Sutherland.
Met ruim 30 jaar ervaring in de praktijk ziet hij verschillen in klachtontwikkeling bij mannen en vrouwen, van baby tot oudere mensen, gekoppeld aan anatomie, gezien vanuit de embryologie, ziektegeschiedenis en omgang met klachten, sterk gericht op behandeling en periodiek onderhoud (preventie) van klachtpatronen.