Onze hedendaagse voeding is arm aan nucleotiden. Nucleotiden vormen de sleutel tot veel biologische processen, zijn de bouwstenen van DNA en vormen de ruggengraat van cellulaire regeneratie. Dit feit wordt door gezondheidsprofessionals sterk ondergewaardeerd. Men beseft vaak niet hoe belangrijk nucleotiden zijn voor een goede gezondheid, sportprestaties, herstel en ze vormen de sleutel tot veel biologische processen. Nucleotiden komen vooral voor in orgaanvlees, moedermelk en zuigelingenvoeding.
Nucleotiden zijn organische verbindingen die de basisbouwstenen vormen van nucleïnezuren, zoals DNA en RNA. Naast hun functie als ‘de bouwstenen van het leven’ zijn nucleotiden betrokken bij bijna alle activiteiten van elke cel: bij de overdracht van energie, het maken van eiwitten en het overbrengen van hormoonsignalen.
Weefsels waarvan de cellen een kortere levensduur hebben, hebben een hogere behoefte aan nucleotiden. Voordat cellen zich kunnen vermenigvuldigen, moeten ze een kopie maken van de genetische informatie in hun DNA. Voor het welzijn van ons lichaam is het essentieel dat deze replicatie van genetische informatie exact is, omdat eventuele fouten kunnen leiden tot een verlies van immuniteit, ziekte of zelfs genetische mutaties.
Er zijn vijf omstandigheden waarin voedingsnucleotiden voorwaardelijk essentieel worden:
- Tijdens periodes van onvoldoende voedselinname, zoals bij ondervoeding en mensen die willen afvallen en een ongebalanceerd dieet volgen.
- Wanneer er een verhoogde vraag naar nucleotiden is, zoals bij herstel na een operatie, bij verhoogde blootstelling aan toxinen, bij stress, atleten en serieuze (recreatieve) sporters.
- Wanneer er sprake is van een hoog groeipercentage, zoals bij jonge kinderen en tijdens de zwangerschap.
- Bij infectie of ziekte, zoals griep en verkoudheden en bijvoorbeeld ziekten van de darm (colitis, coeliakie, PDS).
- Bij mensen met gespecialiseerde of restrictieve diëten, zoals bij veganisten, vegetariërs, maar ook bij voedselallergie.
Laat je inspireren door de ervaring van spreker Christa Tromp-Willemsen en door de kennis op het gebied van nucleotiden. Niet alleen vanuit de wetenschap, maar ook vanuit voorbeelden uit de praktijk.
Over de spreker
Drs. Christa Tromp-Willemsen studeerde neuro- en revalidatiepsychologie in Nijmegen en HBO Verpleegkunde. Na haar studie heeft ze een aantal jaren als manager en productspecialist gewerkt in diverse werkvelden, zowel op complementair als op regulier gebied.
In 2013 is ze orthomoleculaire geneeskunde gaan studeren en startte ze in Nijmegen met een orthomoleculaire praktijk. Bij CellCare Health Group is ze sinds 2018 werkzaam als Science Team Member. Het vertalen van medisch wetenschappelijke kennis naar PNEI-principes en de praktijk, het beantwoorden van inhoudelijke vragen van therapeuten en het geven van scholing is haar op het lijf geschreven.