Doe mee aan de enquête en win

De kans voor patiënten met taaislijmziekte om diabetes te ontwikkelen, hangt samen met hun niveau vitamine D. Dat laat een retrospectieve cohortstudie zien. Veel patiënten met deze ziekte worden getroffen door wat cystic fibrosis related diabetes (CFRD) wordt genoemd. Handhaving van een afdoende serumniveau vitamine D lijkt dit risico echter te beperken.

Om beweging mogelijk te maken en ons lichaam stevigheid te bieden bestaat het menselijk bewegingsapparaat uit botten, banden, pezen, spieren en gewrichten. De beenderen geven het lichaam zijn vorm en stevigheid en bieden een aanhechtingsplaats voor de spierpezen. Het bewegingsapparaat biedt het lichaam ondersteuning en stabiliteit.De skeletspieren kunnen samentrekken waardoor wij ons kunnen...

Meer nieuws

Het verband tussen de inname van verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten hangt wellicht af van het voedsel waarin het voorkomt. In deze studie werd geen...
De schommelingen in glucoseniveau zijn iets grilliger wanneer er om 16u gesport wordt, vergeleken met sporten om 7u in de ochtend. Dat was een van de bevindingen van een...
We hebben er onlangs een thema-dossier in Voedingsgeneeskunde (2021/4) aan gewijd: vitamine C. Een recente review/meta-analyse voegt weer iets toe aan de kracht van deze...
B-vitaminen hebben een gunstig effect op het cognitief functioneren en vertraging van hersenatrofie bij ouderen. Gebruik van aspirine beïnvloedt dit effect negatief, zo...
Een klinische studie in een Amerikaans ziekenhuis laat zien dat patiënten hun kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen met een 'low carb' dieet. Dat werd gevonden door...
Italiaanse wetenschappers hebben diabetes op numero 1 gezet van het lijstje belangrijkste risicofactoren voor een ongunstige COVID-19-verloop. Dat geldt voor mannen en...
De relatie tussen voeding en kanker

Er zijn meer dan honderd soorten kanker, elk met een eigen ontstaanswijze. De invloed van voedsel hierop is erg complex. Al vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben studies sterke correlaties aangetoond tussen vele soorten kanker en voedingsfactoren; landen met een hoge vleesconsumptie lieten bijvoorbeeld hoge percentages darmkanker zien.1 Bovendien toonden experimenten bij dieren aan dat de kankerincidentie kon worden beïnvloed door voeding te manipuleren, met overtuigend bewijs dat het beperken van de energie-inname de ontwikkeling van kanker kan verminderen.2 Maar hoewel voedingsfactoren belangrijk zijn bij het bepalen van het risico op het ontwikkelen van kanker, is het vaststellen van de exacte effecten uitdagend gebleken.

Dit artikel geeft een overzicht van de relatief weinige voedingsfactoren die duidelijk het ontstaan van de meest voorkomende kankertypes beïnvloeden.

 

Agenda

woensdag 26 januari 2022
woensdag 2 februari 2022, vrijdag 4 februari 2022
woensdag 2 februari 2022, vrijdag 4 februari 2022
vrijdag 4 februari 2022
woensdag 9 februari 2022
woensdag 23 februari 2022
maandag 28 februari 2022
dinsdag 1 maart 2022
woensdag 19 januari 2022, donderdag 17 maart 2022

Pagina's