Voedingsgeneeskunde, jaargang 22 (2021), nummer 4

Vitamine C

Dossier

Vitamine C in supplementen

Producenten van vitamine C-supplementen verwerken een scala aan vitamine C-verbindingen, van calciumascorbaat tot ascorbylpalmitaat, gecombineerd met een variëteit aan (hulp)stoffen die de opneembaarheid zouden ondersteunen en/of de afgifte vertragen. En ze komen in verschillende toedieningsvormen op de markt, van poeders tot bruistabletten. Wat is het verschil tussen deze vormen en wat zijn de voordelen voor de gebruiker? Bestaat er een super vitamine C en is dat te onderbouwen? Dit artikel...

De redoxstatus in de cel

Cellen hebben een dosis oxidatieve stress nodig om normaal te functioneren. Wanneer cellen abnormaal gaan functioneren, neemt de oxidatieve stress toe en neemt ze schadelijke vormen aan. Oxidatieve stress is dus een gecompliceerd begrip en automatisch geldt dit ook voor 'antioxidant'. Als oxidanten hun nut hebben, kunnen antioxidanten uit supplementen dan te veel van het goede zijn? En wat betekent dat voor vitamine C?

Vitamine C in de oncologie

Als een van de bekendste en meest gesuppleerde voedingsstoffen komt vitamine C weinig in beeld bij de behandeling van kanker. Dat is een groot gemis, zowel vanwege de positieve klinische ervaringen als de theoretische inzichten in de tumorvijandige werking van de vitamine. Vertaling naar de medische praktijk blijft grotendeels uit door beperkingen in het wetenschappelijk onderzoek. De belangrijkste: vitamine C bij kanker vereist hoge doses en intraveneuze toediening.

Levensbelangrijke functies van vitamine C

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine en komt van nature voor in verschillende soorten groenten en fruit. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement en kan worden toegevoegd aan andere voedingsmiddelen. In tegenstelling tot de meeste gewervelde dieren is de mens niet in staat om vitamine C zelf aan te maken.

Welke voeding tegen prikkelbare darm?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een veel voorkomende kwaal met vaak aanzienlijke impact op de levenskwaliteit. Een precieze oorzaak is er niet en wetenschappers gaan ervan uit dat we die bij verschillende pathologieën zullen vinden. Algemeen wordt gesteld dat de oorzaak niet onmiddellijk bij voeding ligt, maar vele patiënten mijden bepaalde voedingsmiddelen, al dan niet terecht. De rol van voeding in relatie tot verschillende pathologische processen wordt in dit overzichtsartikel...

Lactoferrine

Het ijzerbindende glycoproteïne lactoferrine speelt een beschermende rol in verschillende fysiologische processen, waaronder het moduleren van het immuunsysteem en de regulering van de ijzerstofwisseling. De stof maakt onderdeel uit van het aangeboren immuunsysteem en heeft een antimicrobiële activiteit tegen bacteriën, virussen, gisten en parasieten. Bovendien is lactoferrine anti-inflammatoir en heeft het een antioxidantwerking. Lactoferrine wordt daarom toegepast bij (de preventie van)...

Leefstijlonderzoek

Tot op hoge leeftijd lekker fit en jeugdig blijven, wie tekent daar niet voor? Brengt leefstijltherapie dat doel voor veel mensen dichterbij? Diëtist en leefstijlonderzoeker Wendy Walrabenstein (48) bespreekt het tijdens VGBC 2021 in Houten op 7 september. Uiteraard vanuit de invalshoek van chronische inflammatie, tenslotte is dat de rode draad van het event. Als promovendus bij het Amsterdam UMC en onderzoeker bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, doet Wendy onderzoek naar...

Over jager-verzamelaars

We weten het niet precies, maar 1,5 tot 2,5 miljoen jaar geleden klom de eerste mensachtige uit een boom ergens in Oostelijk of Zuidelijk Afrika, ging op zijn achterbenen lopen en Homo habilis was geboren. De rest is geschiedenis, en evolutie. Wat we eigenlijk nog minder weten, is het voedingspatroon van Homo habilis. Dat zou nog strikt plantaardig kunnen zijn (vruchten, noten, zaden, wortels) maar er zijn aanwijzingen dat de eerste mensachtigen eveneens aaseters waren. De...

Boekbespreking

Iedereen die wel eens zijn best heeft gedaan een aantal kilo’s te verliezen, zal erover kunnen meepraten. Het lekkers dat je jezelf ontzegt, krijgt extra aantrekkingskracht. Na verloop van tijd raak je onherroepelijk een keer in gevecht met je wilskracht. Als je dan toch een keer bezwijkt voor die zak patat of die roomsoes, popt er een onaangenaam spijtgevoel in je binnenste op. Dat is het eerste symptoom van een eetstoornis en je hebt het zelf niet door, aldus dit boek. Schrijvers zijn...

Judith Kocken

Je lichaam bezit enorme kracht en wijsheid. Het geeft duidelijke boodschappen over wat er speelt en wat er nodig is, in je lichaam en in je leven. Leren luisteren naar die boodschappen kan wonderen doen voor je lichamelijke, emotionele, geestelijke, sociale en spirituele gezondheid. In het nieuwe boek van dr. Judith Kocken Je bent je eigen medicijn, een nieuw recept van de dokter kun je van alles lezen over het zelfgenezend vermogen van je lichaam en hoe je je eigen medicijn bent....

Obesitas en COVID-19

Dit artikel is het vervolg van 'Obesitas als risicofactor voor ernstige COVID-19: deel 2', verschenen in Voedingsgeneeskunde 2021 nr. 3.