De waarde van DNA voor personalised health

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde meldt dat, door de ontwikkelingen in genoomtechnologie en groeiende interesse in de gepersonaliseerde gezondheidszorg, het gebruik van direct-to-consumer genetische tests (DTC-GT) snel toeneemt.

Welke consequenties heeft dit voor de maatschappij? En welke voor de vooruitstrevende gezondheidsprofessional? Waar dient een goed genetisch onderzoek aan te voldoen? Hoe komen algoritmen tot stand? En wat is de toegevoegde waarde voor de cliënt? 

Robert Plomin, professor of behavioral genetics aan het Kings College London, stelt: “We have in DNA the best tool for predicting problems, which allows us to intervene to prevent problems!” Anderen stellen: “Het is te vroeg, het is complex, we weten nog niet alles.” 
Het probleem is echter niet dat we nog niet alles weten van ons DNA. Het probleem is dat we niets doen met dat wat we wel weten. 

Over de spreker

Dirk Zoutewelle heeft ruim twee decennia ervaring in het vertalen van gezondheidswetenschappelijke ontwikkelingen naar het optimaliseren van de biochemie van het menselijk lichaam, om zo beter te kunnen presteren en beter te herstellen.
Hij heeft gestudeerd aan de Health Science department van de Open University in Milton Keynes, UK. Eerder studeerde hij orthomoleculaire geneeskunde, natuurgeneeskunde, PNI en aanverwante studies. Zoutewelle is tevens oprichter en eigenaar van de CellCare Health Group en Genecoach.