Abstract
De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en de laatste twintig jaar is het aantal personen met ernstig overgewicht (obesitas) verdubbeld. Dat overgewicht vooral een kwestie is van 'te veel calorieën en te weinig bewegen' is een te eenvoudige benadering. Tijdens deze lezing wordt overgewicht vanuit een nieuwe invalshoek benaderd, namelijk vanuit het verouderingsproces. In het westen nuttigen we een voedingspatroon dat ons risico op verouderingsziektes (hart- en vaatziektes, diabetes of dementie) verhoogd en dat ons vatbaarder maakt voor gewichtstoename.
Over de spreker
Kris Verburgh (1986)(B) studeerde af als arts aan de Universiteit Antwerpen (magna cum laude). Momenteel verdiept hij zich in de neurowetenschap en biogerontologie (de wetenschap van veroudering), met nadruk op veroudering van de hersenen. Dr. Verburgh was op 25-jarige leeftijd auteur van drie wetenschappelijke boeken. Zijn boeken werden verschillende malen herdrukt en genomineerd.
Met zijn derde boek 'De voedselzandloper' schrijft Verburgh over een passie die hem al vanaf jongs af aan bezighoudt: het verouderingsproces. In 'De voedselzandloper' toont hij aan hoe verschillende voedingsmiddelen en -gewoonten een wetenschappelijk bewezen invloed hebben op het vertragen (of versnellen) van het verouderingsproces. Omwille van dit boek werd Verburgh verkozen tot één van de Belangrijkste Belgen van 2012. Hij heeft artikelen en recensies geschreven voor verschillende kranten en tijdschriften, trad op in diverse radio- en televisieprogramma’s, en geeft regelmatig lezingen in België en Nederland over geneeskunde, gezondheid en wetenschap.