Voedingsimmunologie: is er een mannelijke of vrouwelijke voorkeur?

In het algemeen zie je het verschil tussen man en vrouw duidelijk: naast het feit dat beiden een andere taal spreken en elkaar niet altijd begrijpen, zie je met laboratoriumanalyses vele significante verschillen. De referentiewaarden van hemoglobine, kreatinine en ALAT zijn een goed voorbeeld. En uiteraard de verschillen in hormonen.

Kun je die verschillen echter ook zien en toepassen op de immunologie en met name op de voedselgerelateerde immunologie? Deze workshop gaat in op het ontstaan van voedingsreacties met de aanmaak van IgE/IgG4 tot de IgG. Hoe kunnen we met een goede tool voedselgerelateerde laaggradige ontstekingsreacties verbeteren? Theodoor Scheepers presenteert een casus waarbij diabetes type I significant werd verbeterd. Daarbij blijft de vraag overeind of mannen meer immuunreacties hebben op voeding dan vrouwen. Om die vraag te beantwoorden, zijn meer dan 400.000 testresultaten statistisch doorgespit. De resultaten daarvan worden tijdens de workshop gepresenteerd.

Over de spreker

Ing. Theodoor Scheepers is CEO van laboratorium Pro Health Medical. Hij volgde de studies medische analytische chemie, milieukunde en Klinische Neurologie en Voeding. Hij is tevens oprichter van PMF-Pre-Medical Facilities GmbH in Duitsland. Scheepers houdt zich onder meer bezig met diagnostiek voor Lyme-immunologie en voedselovergevoeligheid.