Voedingsgeneeskunde, jaargang 22 (2021), nummer 2

Groen

Dossier

Biodiversiteit en wereldgezondheid

Ecosystemen ondergaan grote veranderingen onder invloed van de mens. Jager-verzamelaars zijn volledig afhankelijk van diensten die de natuur leveren (jacht en wildpluk), de moderne mens manipuleert de natuur zodanig dat er van natuur weinig sprake meer is. Ecosystemen staan wereldwijd onder druk en dit kan op termijn gevolgen hebben voor de mens. De dalende biodiversiteit weerspiegelt die problematiek perfect.

Invloed van landbouw op voedingswaarde

Verkeerde voedingsgewoonten vormen slechts één stadium in de weg waarlangs ziekteprocessen in gang worden gezet. Voor de gebrekkige voorziening in nutriënten, die aan deze processen mede ten grondslag ligt, moeten we terug naar de grond waar ons voedsel vandaan komt. Ligt daar de oorsprong van verarmde voeding? En zo ja, kan biologisch produceren daar verandering in brengen?

Eiwitbronnen

Vrijwel zijn hele werkzame leven zet Jeroen Willemsen zich in voor de eiwittransitie. Als onderzoeker, manager, ondernemer en nu als oprichter en verbinder bij onder meer de Green Protein Alliance. Door sommigen wordt hij de ‘eiwitcommissaris van Nederland’ genoemd, vanwege zijn niet-aflatende missie om plantaardige eiwitten meer op de agenda én het bord te krijgen.

Chlorofyl als voedingsstof?

Het leven op aarde is afhankelijk van de groene kleur van het plantenrijk. Het chlorofyl in planten en algen produceert zuurstof, maar de groene stof lijkt daarnaast ook een aantal belangrijke gezondheidseffecten te hebben. Chlorofyl kent een lange traditie van medicinaal gebruik. De meeste aandacht gaat momenteel uit naar de potentieel anticarcinogene effecten.

Australische wetenschappers hebben ontdekt dat een tekort aan NAD tijdens de zwangerschap een oorzaak kan zijn van miskramen en aangeboren hartafwijkingen. Een tekort aan NAD, de actieve co-enzymvorm van vitamine B3, kan diverse oorzaken hebben en is mogelijk te voorkomen door suppletie met vitamine B3.

Galzuren en microbiota

Voor de vertering van het voedsel dat we eten, moeten de belangrijkste bestanddelen - eiwitten, koolhydraten en vetten - in het spijsverteringskanaal (gedeeltelijk) worden afgebroken en vervolgens opgenomen. Bij de opname en vertering van vetten zijn galzuren en galzouten van essentiële betekenis. Galzuren worden aangemaakt in de lever, een gedeelte wordt tijdelijk opgeslagen in de galblaas en getransporteerd naar de dunne darm. Maar galzuren en galzouten doen nog veel meer in ons lichaam en...

Indigestie

Trichofagie is een bijzondere en zeldzame dwangstoornis. Zo zeldzaam dat de spellingchecker van Word het niet herkent. Trichofagie is het eten van haar, in veel gevallen: je eigen haar. Het spijsverteringssysteem van de mens heeft moeite met het verteren van haar en als je er maar voldoende van eet, dan vormt zich een bezoar in de maag. Bezoar betekent haarbal. Het wereldrecord staat sinds 2007 op naam van een destijds achttienjarige vrouw uit Chicago. Nadat ze vijf maanden lang hevige...

COVID-19, leptine en resveratrol

Eind 2019 maakte de wereld kennis met een nieuw type coronavirus – COVID-19 – dat het acute respiratory distress syndrome of multi-orgaanfalen veroorzaakt, vooral bij kwetsbare individuen zoals immuunverzwakte patiënten, diabetici, ouderen en obese personen. Voorlopige gegevens geven aan dat personen met obesitas een verhoogd risico lopen om ernstige ziektesymptomen van COVID-19 te ontwikkelen, met tot gevolg intensive care en overlijden.1 Leptine, afgegeven door...

Glycosaminoglycanen en de huid

Glycosaminoglycanen worden vrijwel overal in het menselijk lichaam aangetroffen. Ze dienen als onderdeel van de ondersteunende structuur in de extracellulaire ruimtes en worden het meest aangetroffen in kraakbeen, gewrichtsvloeistof en de huid. Het lichaam is in staat de stoffen zelf aan te maken, echter deze capaciteit neemt af met de leeftijd. Kunnen de disacharideketens in supplementen dienen als natuurlijk alternatief voor plaatselijke rimpelopvullende injecties met hyaluronzuur, ofwel...

Citrusvruchten en gezondheid

Citrusvruchten zijn een van de meest populaire fruitsoorten ter wereld. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding, niet alleen vanwege de goede smaak, maar ook vanwege hun hoge voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Onderstaand belichten we een groep verbindingen in citrusfruit met bijzondere gezondheidsbevorderende eigenschappen: de citrusbioflavonoïden.

Vrij van Corona?

Dat het virus zal blijven, staat voor viroloog Jaap Goudsmit als een paal boven water. Het is een van de standpunten die hij naar voren brengt in zijn recente boek Vrij van corona. Een titel die daardoor nogal tegenstrijdig klinkt.

Volwaardige voeding voor drugsverslaafden

Structurele ondervoeding is een veel voorkomend gevolg van verslaving aan harddrugs. Omgekeerd versterkt een onvolwaardig voedingspatroon de graad van verslaving en de ernst van de gezondheidsgevolgen. Wanneer gepoogd wordt gebruik af te bouwen, veranderen ook de voedingsgewoonten weer.

Cannabidiol of CBD kan een gunstige invloed hebben op ziektes die gepaard gaan met epileptische aanvallen. Een dubbelblinde, placebogecontroleerde RCT laat nu zien dat dat ook geldt voor tubereuze sclerose, wanneer CBD als aanvulling op reguliere medicatie wordt gebruikt. Tubereuze sclerose is een zeldzame kinderziekte die heel mild of juist heel ernstig kan verlopen.

Probiotica vs microbiota

Ondanks de veelbelovende gezondheidseigenschappen die probiotica in studies tentoonspreiden, blijft de klinische evidentie beperkt, gekenmerkt door meta-analyses die elkaar tegenspreken.1 Consumenten kopen ze gretig, hoewel velen onder hen gezond zijn. Uit microbiota-onderzoek leren we dat de relatie tussen probiotica en microbiota gecompliceerd is.