Voedingsgeneeskunde, jaargang 17 (2016), nummer 1

De flexitariër

Dossier

Vlees en ecologie
Voedsel is verre van gelijk verdeeld in de wereld. Een miljard mensen lijdt honger, een ander miljard is obees. De immer groeiende wereldbevolking maakt het probleem van ondervoeding alleen maar complexer. Voedsel produceren voor heel de wereld is zelfs de grootste uitdaging niet: duurzaam voedsel produceren is dat wel. Landbouw zoals die vandaag bedreven wordt, en in het bijzonder de veeteelt, is niet duurzaam.
Flexitarisme
Flexitarisme wordt gepropageerd door allerlei organisaties. Maar draagt het bij aan de oplossing voor de beperking van de CO2-uitstoot? Kunnen we onze roots wel negeren? Hoe belangrijk is eiwitrijke voeding? Arts en onderzoeker Remko Kuipers geeft zijn visie.
Rood vlees
Verwerkt vlees staat nu geboekstaafd als 'carcinogeen'. Bevolkingsstudies vormen de basis voor dit besluit, maar ondertussen zijn ook tal van mechanismen aan het licht gekomen. Het verband tussen rood vlees en darmkanker is echter niet te herleiden tot een factor. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat een combinatie van factoren in rood vlees nodig is voor ontstaan van darmkanker.
Paleo diet
De industriële revolutie bracht een zeer abrupte wijziging in voedingspatronen mee, nog veel ingrijpender dan de landbouwrevolutie zo’n 10.000 jaar geleden. De industrialisering van de westerse voeding, de massale ontwikkeling en toevoeging van lichaamsvreemde stoffen bleef niet zonder gevolgen. ‘Beschavingsziekten’ sloegen ongenadig toe: de incidentie aan hart- en vaatziekten, hypertensie, diabetes, kanker en vele andere nam epidemische vormen aan, en is nog steeds stijgende. De...
Veganisme
We moeten toe naar een meer plantaardige voeding. Dat is beter voor onszelf, de dieren en de planeet. Steeds meer mensen gaan uit principe nog een stap verder en kiezen voor een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.1 Maar is met name een veganistisch eetpatroon nog wel gezond, vragen velen zich af.
Ashwagandha
Ashwagandha (Withania somnifera of winterkers, een plant uit de solanaceae familie) is een belangrijk fytotherapeuticum uit India, Zuid-Azië, Centraal-Azië en delen van Afrika. De Sanskriet benaming ashwa (paard) gandha (geur) verwijst naar de typische geur van de verse wortel.
Shiitake
De shiitake paddenstoel (Lentinula edodes) wordt daar al eeuwenlang gegeten in landen als China en Japan. Ook in Nederland is shiitake een populair ingrediënt voor Aziatische gerechten. De shiitake paddenstoel bezit daarnaast ook gezondheidsbevorderende eigenschappen, waarnaar veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. In het bijzonder worden de polysacchariden uit de shiitake onderzocht. Dit zijn natuurlijke suikerverbindingen.
Rhodiola rosea
De Rhodiola rosea wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Het beschikt als adaptogeen over werkzaamheid bij het verbeteren van de stemming, mentale weerbaarheid, algehele vitaliteit en uithoudingsvermogen, zo blijkt uit vele onderzoeken.
Koudestress
Leo Pruimboom gooit zoals gewoonlijk de knuppel in het hoenderhok om aan te tonen dat we weer van enkele vastgeroeste dogma’s af zullen moeten. Ook Wim Hof toont dat overtuigend aan met koude en ischemie als hormetische prikkels. Maar er is meer …

Obesitas en zijn ganse nasleep zijn zeker verbonden aan voeding en beweging. Maar zijn er geen andere (belangrijkere?) redenen? En wat is de evolutionaire verklaring voor de chronische ziekten-epidemie die steeds groter wordt?

Vooral: hoe en...
Kracht van voeding
Met zijn boek De Voedselzandloper oogstte hij veel lof (en verkocht 350.000 exemplaren), maar kreeg ook commentaar. Arts en onderzoeker Kris Verburgh (1986) gaat stug door met een nieuw boek: Veroudering vertragen. Daarnaast zette hij een nieuw vakgebied op: de nutrigerontologie. “Ik wil dat artsen en diëtisten beter opgeleid worden, volgens nieuwe inzichten en zonder verouderde dogma’s.”