Arts, therapeut & apotheker, jaargang 14 (2013), nummer 5

Gewrichten

Loopt alles gesmeerd?

Virtueel iedereen zal ooit te maken krijgen met gewrichtsklachten, die niet alleen pijnlijk zijn, maar ook de bewegingsvrijheid inperken. Reuma en artrose zijn de belangrijkste gewrichtsaandoeningen. Op de markt zijn tal van supplementen ter ondersteuning van de gewrichten beschikbaar. Welke helpen? Van welke is de werking evidence-based aangetoond? En wat is de relatie met ander bindweefsel?

Dossier

In de VS lijdt 30 % aan een of andere vorm van artritis, 20 % heeft hiervoor medicatie nodig en 5 - 10 % voelt zich hierdoor geïnvalideerd. Het risico dat iemand artrose oploopt tijdens zijn/haar leven is ongeveer 44 %; radiologisch onderzoek suggereert dat virtueel elke 60-plusser tekenen van artrose heeft (maar niet de symptomen). Voor wie deze cijfers nog niet schokkend genoeg zijn: tegen artrose bestaat geen goede medicatie, al is voor reuma de toestand beter. Vele patiënten nemen daarom...
Bindweefsel is ongetwijfeld een stiefkind in de geneeskunde. Hoewel het zowat ons grootste orgaan is, werd het tot voor kort nauwelijks bestudeerd. Orthopedische tekstboeken houden het meestal bij botten, spieren en pezen (eigenlijk ook bindweefsel). En als bindweefsel al vernoemd wordt, wordt het meestal beschouwd als een inerte structuur, een passief visco-elastisch omhulsel, dat geen rol toebedeeld krijgt in de traditionele biomechanische modellen.

Aan het begin van de 21e eeuw werd de term osteoimmunology voor de eerste keer gebruikt om de complexe communicatie te bestuderen tussen het immuunsysteem en het skelet. Dit interdisciplinaire onderzoeksveld bestudeert reeds enige tijd de interacties van signaalmoleculen, transcriptiefactoren en receptoren tussen het botweefsel en het immuunsysteem. Onderzoeksresultaten tonen aan dat nauwe relaties kunnen bestaan tussen het immuunsysteem, ontstekingsziekten en de botdichtheid.12...

Vanwege de belangrijke rol die glucosamine heeft als bouwsteen van het kraakbeen, wordt het al tientallen jaren toegepast ter voorkoming en bestrijding van artrose en is het in meer dan 60 landen als geneesmiddel geregistreerd. De laatste jaren is glucosamine echter in diskrediet gebracht, door diverse onderzoeken en (meta)analyses waarin twijfel werd uitgesproken over het nut van glucosamine bij gewrichtsproblemen.
Co-enzym Q10 vermindert de sterfte bij patiënten met een zwak hart met 50 %, dat blijkt uit de Q-SYMBIO-studie die in negen landen plaatsvond. De resultaten komen niet zomaar uit de lucht vallen, want meermaals was al aangetoond geweest dat co-enzym Q10 de hartspier meer energie geeft. Een stand van zaken.
Cranberry’s worden vaak gebruik ter voorkoming van urineweginfecties (blaasontstekingen). Bij vrouwen en kinderen die vaak last hebben van een blaasontsteking kunnen cranberry’s het aantal blaasontstekingen en antibioticumkuren per jaar met de helft verminderen.

Dr. Geert Verhelst: Natuurlijke hulpmiddelen voor hart- en bloedvaten. Atherosclerose heeft een zeer diverse etiologie, maar het is steeds een chronisch inflammatoir proces. Leef- en eetstijl hebben hierop een grote invloed, en veel natuurlijke (bekende) middelen scoren ruim zo goed in preventie en behandeling als farmaca, zonder de nevenwerkingen. Knoflook wordt vanouds gebruikt, zowel in de keuken als medicinaal.

Het laatste decennium is ruimschoots aangetoond dat vitamine D veel meer doet dan louter bijdragen tot sterke beenderen en tanden. Na het ophelderen van diverse functies op domeinen zoals spierfunctie, celdifferentiatie, cardiovasculaire gezondheid, cognitie, insulinesecretie en -gevoeligheid, fertiliteit en immuniteit, moeten we deze vitamine in zijn geactiveerde vorm dan ook een zeer veelzijdig hormoon noemen.

We kennen allemaal het tijdschrift The American journal of clinical nutrition. Inmiddels heeft nu ook, door toedoen van Danone, het begrip ‘medische voeding’ zijn intrede gedaan: oncologen adviseren nu met regelmaat Forticare. Ook de term orthomoleculaire voeding is een synoniem voor clinical nutrition. De term orthomoleculaire geneeskunde heeft overigens mijn voorkeur omdat daarmee niet alleen wordt aangegeven dat er naar de juiste dosis van een voedingsstof wordt...