Voedingsgeneeskunde, jaargang 18 (2017), nummer 2

Eiwit

Dossier

Proteïnedieet

Vet verliezen en tegelijk spiermassa opbouwen door dieet of beweging lijkt een ongrijpbaar doel, maar volgens Amerikaanse onderzoekers van McMaster University moet de oplossing gezocht worden in het eten van meer eiwitten in combinatie met intensief bewegen. Dat er naast voordelen ook rekening gehouden moet worden met nadelen van eiwitrijk eten, blijkt uit een studie van Yale University School of Medicine. Uiteindelijk is het bepalen van elk dieet voor elke persoon afhankelijk van...

Planteiwit en dierlijke eiwit

Bevolkingsstudies suggereren dat niet alleen inname van plantaardige voeding gezond is, maar ook de inname van plantaardige eiwitten. Zijn plantaardige eiwitten bijzonder, of spelen andere factoren een rol? Hoog tijd voor een verdieping in de aminozuursamenstelling van plantaardige versus dierlijke eiwitten.

De mens heeft (hoogwaardige) eiwitten nodig voor een goede gezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zijn van dierlijke (vlees, vis, zuivel, eieren) of plantaardige herkomst (granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen). Sinds de Tweede Wereldoorlog is in Nederland de consumptie van dierlijke eiwitten, met name uit vlees en zuivel, sterk toegenomen. Van de dagelijkse eiwitinname in Nederland is 70 % van dierlijke en 30 % van plantaardige...

Tryptofaan en hersencellen

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat van belang is bij de opbouw van eiwit. Daarnaast wordt tryptofaan aangewend voor de biosynthese van de neurotransmitter serotonine en het ’slaapverwekkende hormoon’ melatonine. Minder bekend is de kynurenine-pathway, de belangrijkste afbraakroute van tryptofaan die o.a. leidt tot de aanmaak van nicotinezuur, een vorm van vitamine B3 (niacine),en de aanmaak andere tussenproducten die kynurenines worden genoemd. De kynurenine-pathway is een...

Voedingsstof voor de immuniteit

Insulineresistentie, diabetes, dyslipidemie en hart- en vaatziekten zijn bekende gevolgen van obesitas, een toenemend wereldwijd probleem. Minder algemeen bekend is dat obesitas tevens leidt tot een verstoorde functie van witte bloedcellen, waardoor de afweer tegen infecties minder effectief kan zijn.

Barbara Havenith
In mijn dagelijkse werk ben ik voortdurend bezig met energie. Veel patiënten klagen over een tekort aan energie en vermoeidheid speelt bijna bij elke chronische aandoening de boventoon. Het is goed om dan af en toe zelf stil te staan bij de vraag: waar krijg ik nou energie van?
Zout en het hart

Gemiddeld eet de Nederlander dagelijks net zoveel natrium (3.480 mg Na of 8,7 g zout) als de wereldburger (3.666 mg Na of 9,2 g zout). Van de wereldbevolking eet 95 % tussen de 2.620 en 4.830 mg Na/dag (6,6-12,1 g zout/dag). Dat is ruim boven de Nederlandse aanbeveling van minder dan 2.400 mg Na/dag (6 g zout/dag). Het grootste deel van onze zoutinname (79 %) komt uit kant-en-klaarproducten, met name brood, vleesproducten en kaas. Onze zoutinname heeft catastrofale gevolgen, althans volgens...

Tijdens het Voedingsgeneeskunde Congres op 12 en 13 mei zijn er naast de ruim 30 workshops en uitgebreide beurs drie keynotes. Sprekers Jacqueline Elferink, Eric van Schijndel en Alex Leupen vertellen wat energie voor hen betekent en lichten alvast een tipje van de sluier op over hun lezing.

Dag-en-natchtritme

Binnen de evolutie is alles gericht op overleving en voortplanting, ondanks en dankzij de bedreigingen en kansen die de omgeving biedt. Elke levende cel en elk organisme als geheel is er dan ook bij gebaat te weten ‘hoe de vlag erbij hangt’ in de buitenwereld. Is het dag of nacht, winter of zomer, zijn de omstandigheden zwaar door voedselgebrek, veel kosmische en uv-straling of juist gunstig met een overvloed aan water en voedsel. Evolutiebiologen en de nieuwste generatie biomedische...

De rode biet is al ruim tweeduizend jaar bekend. Ze werd gebruikt als voedsel, maar ook in de kruidengeneeskunde. De zestiende eeuwse plantkundige arts Rembert Dodoens adviseerde de biet om het lichaam te zuiveren, tegen verstopping, bij bloedarmoede en menstruatieproblemen. Modern wetenschappelijk onderzoek heeft verscheidene therapeutische eigenschappen van de rode biet aan het licht gebracht.

C-reactief proteïne

C-reactieve proteïne (CRP) is een acutefase-eiwit, dat hoofdzakelijk door de lever (maar ook door gladde spiercellen in atherosclerotische plaques in de vaatwand, neuroncellen, (abdominaal) vetweefsel, epitheelcellen van luchtwegen en nieren) wordt gesynthetiseerd in reactie op pro-inflammatoire cytokines (interleukine 6, interleukine 1β en tumornecrosisfactor α) in bloedplasma. Deze cytokines zijn afkomstig van een ontstekingshaard en worden voornamelijk...