Plantaardig blijvend gunstig voor artritislijder

Zelfs een jaar na de Plants for Joints-interventie zien onderzoekers dat de verbetering in ziekteactiviteit zich aanhoudt bij deelnemers met reumatische artritis ('reuma') of artrose. Eenzelfde positief resultaat was er voor C-reactief proteïne, buikomtrek, LDL-cholesterol, HbA1c, bloeddruk en medicatiegebruik.

De Plants for Joints is een Nederlandse studie rond een leefstijlinterventie gericht op volledig plantaardige voeding, beweging en stressmanagement. Ze werd vier maanden lang getest bij patiënten met reuma en bij patiënten met artrose aan de knie of heup. Plantaardige voeding werd ten sterkste aanbevolen zonder enige beperking van calorie-inname. Na vier maanden zagen de onderzoekers dat de resultaten goed waren en besloten ze de deelnemers een jaar extra op te volgen, met het verschil dat nu ook de deelnemers van de controlegroep uitgenodigd werden om de leefstijladviezen te volgen.

Een jaar later was de DAS28-score in de reumagroep erg stabiel gebleven. Bij de artrosepatiënten was er een lichte stijging van de WOMAC-score maar nog steeds significant lager dan de aanvangsscore. Ook hun medicatiegebruik bleef stabiel na een jaar opvolging. De aanhankelijkheid bleef hoog en stond bovendien in (omgekeerde) verhouding met het effect op de ziekteactiviteit.

Gemiddeld was er een daling in DASS28-score van 0,9 punt, die klinisch significant beschouwd mag worden. Ook voor de artrosegroep was de vermindering van pijn klinisch relevant. Dezelfde ontwikkelingen deden zich voor bij de deelnemers die aanvankelijk in de controlegroep zaten maar die nadien dezelfde leefstijlmaatregelen troffen.

Verschenen in de nieuwsbrief van