Prebiotica verbeteren kwetsbaarheid bij ouderen

Uit een nieuwe studie met 200 deelnemers blijkt dat drie maanden suppletie met een prebioticamix van inuline en oligofructose significante fysieke verbeteringen kan opleveren bij kwetsbare ouderen.

De studie richtte zich op zelfstandige ouderen in Xi'an, China. De onderzoekers voerden drie afzonderlijke onderzoeken uit: een observationele studie met 1.693 mensen, een cross-sectionele analyse met 300 mensen en een multicenter, dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde trial met 200 deelnemers. De deelnemers, 65 jaar en ouder, werden geclassificeerd als ‘niet-kwetsbaar’, ‘pre-kwetsbaar’ en ‘kwetsbaar’, volgens de zogenaamde Fried-schaal. Voor de RCT werden 100 pre-kwetsbare en 100 kwetsbare  deelnemers willekeurig verdeeld om dagelijks 15 g van een 50:50 mix van inuline en oligofructose of een placebo te ontvangen gedurende drie maanden.

In de pre-kwetsbare groep verminderde het prebioticum de vermoeidheidsscore en verhoogde het lichaamsvetpercentage. Bij de kwetsbare groep stelden onderzoekers verbeteringen in loopsnelheid en knijpkracht vast. Ook verbeterden constipatiesymptomen.

Daarnaast ervoeren de deelnemers geen bijwerkingen zoals buikpijn of diarree, wat wijst op de veiligheid en verdraagbaarheid van de prebioticamix. De onderzoekers zagen ook veranderingen in de darmmicrobiota en microbiële metabolieten, waarbij gunstige bacteriën toenamen en metabole processen verbeterden. De bevindingen suggereren dat prebiotica de darmmicrobiota en het metaboloom kunnen beïnvloeden, wat resulteert in verbeterde kwetsbaarheidsstatus en mogelijk preventie.

De auteurs merken op dat toekomstige studies nodig zijn om te bepalen of andere micro-organismen een rol spelen in het proces van kwetsbaarheid en welke combinatietherapie met prebiotica de resultaten verder kan verbeteren.

Verschenen in de nieuwsbrief van