Kopersuppletie veroorzaakt leeftijdsgebonden oxidatieve stress

In het vakblad Nutrients publiceerden onderzoekers over de mogelijk risico’s van een hoge kopersuppletie. Zij richtten zich op de effecten van langdurige suppletie van 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper op mineraalconcentraties, oxidatieve stress en cardiovasculaire functie in een dierproefsetting.

Eerder onderzoek heeft laten zien dat een hoge kopersuppletie mogelijk nadelig is bij een hogere leeftijd. In dit onderzoek werd er gekeken naar de effecten op jonge dieren. De verhoogde suppletie met koper leidde tot een verhoogde concentratie koper in het bloed, de lever en de nieren van de dieren. In de aorta werd er tevens een verhoogde vorming van vrije zuurstofradicalen gevonden. In de nieren van de dieren waren de concentraties kalium en ijzer hoger, terwijl de concentraties calcium en chroom lager waren. Er werden geen verschillende gevonden in de concentraties natrium, zink, mangaan, selenium, kobalt, molybdeen en vanadium. Ook de antioxidantcapaciteit en de totale antioxidantstatus in het bloed en het hart veranderden niet.

Bij jonge dieren had langdurige aanvulling met 200% koper een minder groot effect dan verwacht op oxidatieve stress en vasculaire reactiviteit. De wetenschappers geven aan dat de nadelige effecten van een hoge kopersuppletie mogelijk sterk afhankelijk zijn van de leeftijd en dat vervolgonderzoek in verschillende leeftijdsgroepen aan te raden is.

Koper is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in verschillende fysiologische processen, zoals de werking van stikstofmonoxide (NO) en guanylylcyclase in bloedvaten. Deze stoffen helpen de vaattonus te reguleren, wat invloed heeft op de bloeddruk. Wanneer er een teveel aan koper in het lichaam is, kan dit leiden tot een disbalans die hart- en vaatziekten zoals atherosclerose, hypertensie en ischemie in de hand kan werken.

Verschenen in de nieuwsbrief van