Huidmicrobioom sleutelfactor bij kraaienpootjes?

Een recente studie heeft een mogelijk verband aan het licht gebracht tussen het huidmicrobioom en tekenen van huidveroudering. Het baanbrekende onderzoek verscheen in het tijdschrift Frontiers in Aging.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 13 studies, die een cosmeticamerk in het verleden had uitgevoerd en die 16S rRNA sequentiegegevens en bijbehorende klinische huidgegevens omvatten. Elk van de studies die in de analyse waren opgenomen richtte zich op een specifiek interessegebied, zoals kraaienpootjes of vochtverlies. Deze studie daarentegen verzamelde de gegevens om trends te zoeken die verband houden met specifieke micro-organismen, daarbij rekening houdend met andere variabelen zoals leeftijd.

Het onderzoek toonde een positieve associatie tussen de diversiteit van het huidmicrobioom en de ontwikkeling van kraaienpootjes. Tegelijkertijd werd een negatieve correlatie gevonden tussen microbiële diversiteit en transepidermaal vochtverlies, een maat voor de barrièrefunctie van de huid. De onderzoekers konden ook potentiële microbiële biomarkers identificeren, die geassocieerd zijn met huidveroudering.

Deze bevindingen benadrukken de significante rol van het huidmicrobioom als sleutelfactor bij huidveroudering. Het type en de diversiteit van micro-organismen op de huid, kunnen invloed hebben op hoe de huid veroudert. Hierbij speelt een divers microbioom een belangrijke rol. Deze studie opent de weg voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde huidverzorgingsproducten die in harmonie werken met het huidmicrobioom van een individu.

Deze studie toont nog geen oorzakelijk verband aan, maar de resultaten van de studie hebben onderzoekers richting gegeven voor de volgende stappen om een beter begrip te krijgen van de microbiële associaties met huidveroudering. Ten slotte is het vermeldenswaardig dat de studie werd uitgevoerd door het Center for Microbiome Innovation (CMI) in San Diego en L'Oréal Research and Innovation.

Verschenen in de nieuwsbrief van