Sojaproteïne, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en 'multi-vezels' helpen de controle over de glucosespiegel te herwinnen bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Het gevolg was dat de vrouwen minder insuline nodig hadden tijdens de zwangerschap, maar om betere zwangerschapsuitkomsten aan te tonen, telde de studiegroep te weinig deelnemers.
De vrouwen in de interventiegroep moesten bij het ontbijt en avondeten 200 ml drinken van een drank die sojaproteïne, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en drie gram vezels bevatte. De voeding van alle vrouwen in de studiegroep werd grondig gecontroleerd op calorie-inhoud en macronutriënt-samenstelling. Elke deelneemster kreeg de instructie om elke dag 30 minuten te bewegen.
Voor de meeste vrouwen ging het om de eerste zwangerschap en ze waren gemiddeld 26 weken zwanger voordat ze aan de studie begonnen.
De interventie met het drankje verlaagde de suikerspiegel vlak na een maaltijd en zorgde ervoor dat insulinetherapie uitgesteld kon worden. Om effect te sorteren op HbA1c was de studietermijn wellicht van te korte duur, maar de onderzoekers zagen wel een toename van het aantal niet-afwijkende meetwaarden voor bloedglucose.
De effecten in deze studie waren bescheiden, maar omdat zwangerschapsdiabetes complicaties met zich kan meebrengen en het risico op diabetes bij de nakomelingen verhoogt, is het belangrijk dit met voeding zoveel mogelijk te voorkomen.