Nitraatsupplement vermindert ontsteking na sport

Een supplement met nitraat als centraal nutriënt kan ontsteking na een sportieve inspanning verminderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij twintig fietsers, die na twee weken suppletie gevraagd werd 2,25 uren lang stevig door te fietsen. De onderzoekers voerden vervolgens een proteonoom-analyse bij hen uit.

Het supplement bevatte 212 mg nitraat uit rode biet en gefermenteerde rode biet, aangevuld met groenethee-extract, caffeïne, Camu camu (22 mg vitamine C), quinoakiemen (B-vitaminen) en extracten van drie paddenstoelen (cordyceps, chaga en pruikenzwam).

Dit supplement verhoogde nitraat en nitriet in het plasma. Beide stoffen kunnen de productie van stikstofmonoxide (NO) verhogen, een reactief maar essentieel signaalstofje betrokken in regeling van bloedvaten, ontsteking en zelfs opname van glucose. Het valt op dat plasma-nitraat vlak na de inspanning sterk toenam, met een drie keer hogere concentratie dan die van de placebogroep.

De fietsinspanning zorgde voor toename van 41 oxylipinen in het plasma, die allen een rol spelen in de regeling van ontsteking. Het supplement zorgde voor een hogere waarde voor twee oxylipinen met een anti-inflammatoire invloed. Die oxylipinen worden gegenereerd uit de omega-3-vetzuren EPA en DHA.

Analyse van het proteonoom van het plasma bleek 616 proteïnen te omvatten, waarvan er 45 verlaagd en 21 verhoogd waren na interventie met het nitraatsupplement. Vele van die proteïnen hadden immuunfuncties: complementactivering, acute-faseproteïnen, immuunceladhesie, immuuncelmigratie en differentiatie.

Verschenen in de nieuwsbrief van 11 juli 2024