Ketogeen versus mediterraan bij psoriasis

Griekse onderzoekers hebben de effecten van ketogene en mediterrane voeding met elkaar vergeleken bij patiënten met psoriasis of psoriatische artritis, die ook obesitas hadden. Beide diëten deden het even goed als het op vermindering van lichaamsgewicht aankwam, maar ketogene voeding verlaagde de ziekteactiviteit van psoriasis beter.

Alle deelnemers volgden eerst acht weken lang ketogene of mediterrane voeding, deden vervolgens een zes weken durende uitwasperiode, om ten slotte weer acht weken het andere dieet te volgen. Zestien deelnemers (van de 26) vervolmaakten het studieprotocol.

Beide groepen ervoeren vermindering in lichaamsgewicht, vetmassa of middelomtrek. Op bloedvetten, leverenzym of glucosespiegel had geen van de interventies significante invloed. De scores voor psoriasis-ernst daalden significant, enkel in de ketogene groep en die voor psoriatische artritis daalde beduidend sterker in de ketogene groep dan in de mediterrane groep. Die vermindering in ziekteactiviteit kwam overeen met een sterkere reductie van de IL6-, IL17- en IL23-niveaus.

Verschenen in de nieuwsbrief van 11 juli 2024