Donkere tomaat te hulp bij metabool syndroom

Consumptie van tomaten verbetert de kenmerken van het metabool syndroom bij Taiwanese vrouwen met overgewicht bij wie de menopauze is ingetreden. De vrouwen werd opgedragen 200 g rauwe tomaat per dag te eten als onderdeel van een gezond voedingspatroon, goed voor een lycopeeninname geschat op 11 mg per dag. Na acht weken zagen de onderzoekers beterschap in een aantal metabole kenmerken.

De paarse tomaten van de variëteit 'black persimmon' zorgden voor beduidende dalingen in vetmassa, lichaamsvetpercentage en buikomtrek. De niveaus voor totaal cholesterol, triglyceriden, bloedsuiker en bloeddruk verminderden, terwijl dat van HDL-cholesterol toenam. In beide groepen daalde de concentratie van de ontstekingsmarker IL6, al was er op het einde van de studieperiode geen verschil te zien tussen de groepen.

De onderzoekers noteerden ook een toename van FRAP, een maat voor de antioxidantcapaciteit van het bloed. Lycopeen kan hiervoor verantwoordelijk zijn, maar een nog opmerkelijkere toename was te zien in de serumconcentratie van bètacaroteen.

De menopauze is een periode waarin het metabolisme gevoelig is voor verstoring, met een hogere neiging tot vetopslag. Veranderingen in het oestrogeen zouden bovendien aan de basis liggen van een grotere neiging tot hogere bloeddruk dan mannen van dezelfde leeftijd.

Verschenen in de nieuwsbrief van