Voedingsgeneeskunde, jaargang 20 (2019), nummer 2

Dossier: geur en smaak

Dossier

Koken in de zorg

Voeding smaakt voor hen naar metaal, leer of ze worden misselijk van de geur ervan. Onder invloed van medicatie, aandoeningen en ingrepen kan de smaak van patiënten veranderen. Eric-Jan Wissink van Eric Jan Taste Solutions laat met zogeheten smaakoplossingen patiënten weer genieten van eten. Hiervoor traint hij koks van allerlei zorginstellingen.

Aromatherapie tegen dementie

Aromatherapie (behandeling met geur) is een veelbelovende complementaire therapie voor probleemgedrag bij ouderen met alzheimer-dementie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat essentiële oliën cognitieve achteruitgang kunnen remmen.

Een neus voor het metabolisme

Lichaamsprocessen zijn met elkaar verweven op manieren die blijven verwonderen. Zo blijkt zelfs de neus een ‘metabool orgaan’ te zijn. Een gen met een specifieke functie in de neus maakt muizen obees, een waarneming die Amerikaanse onderzoekers niet links laten liggen. Wat heeft de neus nog verder te maken met metabolisme?

Slechte adem

Een slechte adem kan voor veel mensen een trauma zijn. Slechte adem is een taboe; vaak durven alleen de partner of de kinderen aan de bel te trekken. Daarom brengt het onzekerheid met zich mee en kan het tot afzondering leiden. Dit artikel bespreekt diagnostiek, mogelijke oorzaken en behandelwijzen, en daarnaast oplossingen die betrekking hebben op voeding, suppletie en leefstijl.

Voeding Nederland

 De inzichten over eiwitten nemen toe en veranderen, reden voor VOEDINGNL om dit tot onderwerp van hun congres te maken medio maart in Utrecht. Onderzoek richt zich veel op de eiwitkwaliteit, de -kwantiteit en het moment van consumptie in relatie tot spieropbouw en spierbehoud. Maar ook de invloed van plantaardige en dierlijke eiwitten op de micronutriëntenvoorziening en het ecosysteem speelt een rol bij de optimale keuze. Experts vanuit de wetenschap en een beetje praktijk deelden hun...

Arginine en sport

Arginine kan zorgen voor een verbeterde bloedtoevoer naar de spieren en naar het mannelijk geslachtsorgaan, en is daarom populair bij (kracht)sporters en tijdens zwoele nachten. De werkzaamheid is gebaseerd op het vermogen van dit aminozuur om de bloedvaten te verwijden. Dat biedt perspectief voor de behandeling van ziekten die samenhangen met een slechte doorbloeding, met name hart- en vaatziekten. Maar onderzoeksresultaten vallen soms tegen – nu ook weer in een systematische review en meta...

Insectenvlees

In alle landen waar het goed gaat met de economie, zie je dat de mensen steeds meer dierlijk eiwit gaan eten. Alle proteïnen die niet benut worden voor celopbouw, transporteiwit, hormonen en enzymen, worden in vet omgezet. In Amerika eet men zeker drie keer meer vlees dan goed voor een mens is, maar ook wij zijn stiekem steeds luxer en meer dierlijk eiwit gaan eten. De wereld van vandaag produceert zo’n 25 keer meer vlees voor consumptie dan in 1800.

Lactotripeptiden

Lactotripeptiden zijn in staat om bij ouderen de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. Dit is van belang om een afname van de zuurstofvoorziening tegen te gaan, wat kan helpen om de cognitieve achteruitgang te vertragen.

Alles over voeding en calcificatie

'Aderverkalking' wordt vaak als synoniem gebruikt van atherosclerose, maar strikt gezien hoeft atherosclerose niet gepaard te gaan met verkalking en kan verkalking op niet-atherosclerotische wijze ontstaan. De impact van verkalking op de vaatgezondheid zit minder eenvoudig in elkaar dan het lijkt. Wat weten we over de impact van voeding en leefstijl op verkalking?

Pre-eclampsie en voeding

Moedersterfte komt in het welvarende deel van de wereld niet veel voor. Waar dat toch het geval is, is pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) de belangrijkste oorzaak. Hoewel het overgrote deel van de zwangere vrouwen overleeft, zijn de gevolgen voor moeder en kind ernstig.