Voedingsgeneeskunde, jaargang 18 (2017), nummer 4

Huid onder de loep

Dossier

Psoriasis, voeding & fytotherapie

Psoriasis is zeker niet zeldzaam, ruim 2 % van de bevolking krijgt ermee te maken.1,2 Hoewel meestal mild, loopt niemand er graag mee rond. Psoriasis zijn afschilferende huidvlekken, in de ernstige gevallen hebben we te maken met een systemische ziekte die het risico op andere aandoeningen (hart- en vaatziekte, dementie, nierziekte) verhoogt.3 Hoewel het overduidelijk is dat leefstijl ziekte en ziekteverloop mee bepaalt, komt dit aspect nog weinig aan bod in onderzoek...

Melanoom

Heerlijk die zon op de huid! Wie heeft niet de neiging om dat te beamen. Maar met die warme zonnestralen kunnen we ook heel wat uv-huidschade oplopen. Ja, ook tijdens het tuinieren, wandelen, fietsen en zelfs bij het even wachten op het schoolplein.

Huidkanker komt voor in verschillende vormen. Relatief onschuldige vormen betreffen actinische keratose, gekenmerkt door lichtrood tot roodbruin ruw aanvoelende schilferende plekjes op de huid en het basaalcelcarcinoom (BCC). Die...

Stoffig

Mager en broos komt mevrouw B. mijn praktijk binnen lopen. ‘Kan jij me van de juiste stoffen voorzien, zodat ik me weer beter kan gaan voelen?’, vraagt ze, ‘ik ben de afgelopen 7 jaar al bij drie therapeuten geweest, er is heel wat mis met mij’. Ze slaat een klapper open en laat me allerlei foto’s en rapporten zien, van allerlei beestjes en disbalansen. ‘Het is nog een wonder dat ik leef. Ik ben de afgelopen jaren 12 kg afgevallen, ik durf niets meer te eten, niets meer te doen. Ik blijk...

Volgens de World Health Organization (WHO) kampt ongeveer een derde van de wereldbevolking met een jodiumdeficiëntie, vooral in gebieden waar het jodiumgehalte in de grond laag is, zoals in Nederland. Internationale afspraken over het joderen van tafelzout of het toevoegen van jodium aan leidingwater hebben de wereldwijde jodiumtekorten drastisch verlaagd, maar monitoring blijft door veranderende voedingsgewoonten noodzakelijk. Door kritisch naar de resultaten uit onderzoeken te kijken,...

Congres Arts en Voeding

Het zesde congres van Arts en Voeding vond plaats op 16 juni 2017 in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Hoofdspreker van die dag was David Ludwig, endocrinoloog, onderzoeker en docent aan de Harvard Medical School en Harvard School of Public Health. Het Arts en Voeding Congres is een initiatief van Voeding Leeft.

Voedingsrichtlijnen in de chronischeziekenzorg

Er is de stichting Voeding Leeft, met programma’s als ‘Keer diabetes om’ en daarnaast is er de snelgroeiende Vereniging Arts en Voeding. Er is een niet te negeren beweging op gang gekomen in de gezondheidszorg, zo constateerde eind vorig jaar ook het ministerie van VWS. Reden om ZonMw, een organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert, de opdracht te geven om onderzoek te doen. Zodat ook de minister hierover een standpunt kan innemen. Dat resulteerde binnen vier maanden in...

Wetenschap over voeding

In navolging van de ‘evidence-based medicine’, ontstond de ‘evidence-based nutrition’. Maar zijn we niet te veel doorgeslagen in de zoektocht naar ‘bewijs’? Frits Muskiet pleit voor een meer realistische benadering.

Obesitasepidemie

Als het gaat om overgewicht wordt er vooral gekeken naar voeding en lifestyle. Maar wetenschappers benoemen nu ook gifstofbelasting van vetcellen op de vitaliteit en het functioneren van de vetcel als nieuwe belangrijke oorzaak. Wat is de obesigene fysiologische impact van gifstoffen op de vetcel en hoe veroorzaken zij een toename van de vetmassa in de vetcel?

N-methyl-D-aspartaatreceptoren (NMDAr) zijn glutamaat-georiënteerde neuronale communicatiekanalen, die een belangrijke rol vervullen bij het biologisch functioneren van het centrale zenuwstelsel in hogere organismen. NMDAr zijn feitelijk proteïnen die als poortwachters kunnen functioneren op zenuwcellen. Abnormale expressie en verstoorde functionaliteit van NMDAr worden geassocieerd met talloze neurologische afwijkingen en ziektebeelden. Zo kan een hypofunctie resulteren in verminderd...

Seleniumstatus meten

Selenium behoort tot de essentiële micronutriënten (sporenelementen) en is in kleine hoeveelheden aanwezig in met name zeevoedsel, vlees en (volkoren)granen. Het seleniumgehalte in voeding is sterk afhankelijk van het seleniumgehalte in de bodem waarop gewassen groeien, bestemd als veevoer of voor humane consumptie. Wereldwijd varieert de seleniuminname uit voeding grofweg tussen ongeveer 10 en 200 μg per dag, met als uitersten 3 μg per dag in Keshan, China (ernstige seleniumdeficiëntie) tot...

Maculadegeneratie is een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van het zichtvermogen bij het vorderen van de leeftijd. Pigmenten in het oog spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van de macula en de weerbaarheid tegen schadelijke invloeden. Deze stoffen worden opgenomen uit de voeding. Supplementen kunnen daarbij een nuttige aanvulling zijn. Een vernieuwde, op onderzoek gebaseerde combinatie van antioxidanten en pigmenten biedt positieve vooruitzichten en is in staat...

Jicht, een pijnlijke leefstijlziekte

Al van oudsher beschouwt men jicht als een aandoening die het vooral op de rijkeluizen gemunt heeft, als een leefstijlziekte dus. Vroeger had dat vooral te maken met consumptie vlees en alcohol, maar de huidige epidemie zou een andere hoofdoorzaak hebben. Jicht ontstaat door plaatselijke verzadiging van urinezuur in de gewrichten. Urinezuur is een afvalstof, maar ook een belangrijk antioxidant. Een schets van de voor- en nadelen van urinezuur.