Echt ambachtelijk brood bevat bakkerszout

Vier tot vijf sneetjes bruin of volkorenbrood. Dagelijks. Dat is de aanbeveling van het Voedingscentrum. Voor mij geen haalbare kaart. In de ochtend ga ik doordeweeks toch echt liever voor muesli en fruit en in de middag voor die warme groentemaaltijd. Qua vezels en volkoren blijf ik ook daarmee nog redelijk in de safezone, maar jodium wordt penibel. En dat knaagt. Des te meer reden om in het weekend dat schuldgevoel in te lossen met knapperig vers brood. Liefst van een warme bakker. Maar wat me opvalt, is dat mijn favoriete brood doorgaans amper jodium bevat. Het lijkt wel een natuurwet: hoe meer aangeprezen als vers, puur en eerlijk, hoe groter de kans dat het gebakken is met zeezout in plaats van bakkerszout. Vaak ook speciaal zeezout, oer of ‘Keltisch’ bijvoorbeeld. Want in zulks authentiek brood past dan natuurlijk geen industrieel gejodeerd bakkerszout.

Beste bezoeker, u heeft geen toegang.

Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.

U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!