Prebiotica geen effect op metabole weerbaarheid?

Leidse onderzoekers vonden in een trial dat suppletie van vezels uit gom en wortel faalde om de metabole weerbaarheid tegen een zware maaltijd te verhogen. De productie van korteketenvetzuren was bij de deelnemers niet toegenomen en het ontstekingsniveau bleef hetzelfde. De bètadiversiteit was wel verhoogd, de alfadiversiteit dan weer niet.

De deelnemersgroep bestond uit mannen en vrouwen met overgewicht van wie de gewoonlijke vezelinname minder dan 30 g vezels bedroeg. Als supplement namen ze 3 gram wortelpoeder en 10 gram acaciagom, die 10 gram aan de vezelinname toevoegden. Wortelpoeder is rijk aan pectine en cellulose. Acaciagom bevat complexe oplosbare (galactaan)vezels.

Na 4, 8 en 12 weken deden ze de PhenFlex-test, een gestandardiseerde drank die de effecten van een gemengde maaltijd representeert. 

Ondanks de verandering van de samenstelling van de microbiota, die bijna elke deelnemer had, hielpen de vezels de klinische parameters voor ontsteking of metabolisme te verbeteren. De alfadiversiteit - de diversiteit binnenin één deelnemer - daalde zelfs, mogelijk omdat gunstige bacteriën de overhand namen op ongunstige bacteriesoorten. 

De onderzoekers denken dat de impact op de microbiële samenstelling te klein was om op ontstekingsniveau of korteketenzuurproductie invloed gehad te hebben.

Verschenen in de nieuwsbrief van