Voedingsgeneeskunde, jaargang 24 (2023), nummer 3

Voeding voor het brein

Dossier

Communicatie tussen hersenen en darmen

De darm-brein-as is de afgelopen jaren veelvuldig onderwerp van onderzoek geweest. Een toenemende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de darmmicrobiota een cruciale rol spelen in de neurologische ontwikkeling, bij gedrag, emoties, cognitieve ontwikkeling en de progressie van neuropsychiatrische aandoeningen. De interactie tussen darmen, darmmicrobiota en brein is complex, maar geniaal. Dit overzichtsartikel* geeft inzicht in deze interactie.

Congresverslag van VGBC2023

De keynotes vormden op de dertiende editie van het Voedingsgeneeskunde Congres een vloeiende sequel. Eerst werd de zaal klaargestoomd met een snelcursus neurologie. Dan volgde het betoog rond neuro-inflammatie als oorzaak van chronische ziekte en het verhaal rond neurotransmitters als wegwijs in de interacties tussen kruiden en psychofarmaca. Tijdens de tweede sessie kwam er een pleidooi om het ketogeen dieet in te zetten in de nutritionele en metabole psychiatrie. Tot slot werd in twee...

Door middel van voeding mentale problemen als depressie oplossen: dat is waar Georgia Ede haar patiënten mee helpt. Speciaal voor het Voedingsgeneeskunde Congres afgelopen 2 juni kwam de internationaal gerenommeerde Amerikaanse voedingspsychiater naar Nederland, om op ons congres te vertellen over haar werk en de rol van voeding in het brein.

Verslag van enkele workshops

Naast het uitgebreide keynoteprogramma bood het Voedingsgeneeskunde Congres de keuze uit verschillende workshops. Een verslag van een aantal ervan.

Brain fog

Hersenmist, of brain fog, kan een scala aan oorzaken hebben, zoals medicijngebruik, stress, verstoorde slaap, onderliggende pathologie en verkeerde voeding. Het afweersysteem en neuro-inflammatie lijken een sleutelrol te spelen bij het ontstaan van brain fog.

Het schrijven van een column is er met ChatGPT zowel makkelijker als moeilijker op geworden. Toen ik via de traditionele manier de etymologische oorsprong van het woord 'ontbijt' aan het opzoeken was, was ChatGPT me al voor met een pasklaar antwoord.

Honing, niet hetzelfde als suiker

We zeggen altijd dat suiker ongezond is en dat we er te veel van eten. Impliciet bedoelen we dan de groep van toegevoegde suikers in bewerkte voeding. Maar wat met honing, dat op het eerste gezicht vooral uit suiker bestaat? Feit is dat honing anders in elkaar zit dan andere suikerproducten en dat ze andere eigenschappen heeft.

Veel gezondheidsprofessionals vragen microbioom-analyses aan om informatie te verkrijgen over de gezondheidsstatus van de patiënt. Wat is de waarde van de resultaten?

Belang van de verhouding van calcium en magnesium uit de voeding

De aandacht die calcium als voedingsstof steeds heeft genoten, is magnesium nooit ten deel gevallen. Die aandacht is niet alleen geheel onterecht, maar is zelfs schadelijk uitgedraaid. In deze monografie draaien we de rollen om. Inname van magnesium is hetgene waar we op moeten letten, met oog op een gunstige calcium-magnesiumverhouding. Fysiologie vormt in dit verhaal de leidraad, maar voorzetten worden ook gegeven vanuit de epidemiologische en klinische studies. Deel 2 kunt u in het...

Boek

We staan er vrijwel nooit bij stil, maar veel van ons voedsel kent een rijke historie en ontwikkeling. Zo beschrijft Louise Fresco hoe ze wilde zure druiven ontdekte op een bergflank in Andalusië, om vervolgens te vertellen dat deze vruchtjes het resultaat zijn van vele duizenden jaren selectie van individuele wijnranken door onder andere Perzen, Grieken en Romeinen. Nog boeiender is haar verhaal over appels. Als je er eentje horizontaal doormidden snijdt, zie je een vijfhoek van meestal...

Soja en gezondheid

Er bestaan verschillende vooroordelen rondom soja. Zo zou het kunnen bijdragen aan hormoonproblemen, kanker en mineralendeficiënties. Ook zou alle soja genetisch gemodificeerd zijn. Hoe zit het nu werkelijk? We zetten een en ander op een rijtje.

Onderzoek onder honderdjarigen en ouderen van 60-70 jaar hebben interessessante gegevens opgeleverd. De deelnemers aan het onderzoek waren afkomstig uit een district in de provincie Guangxi (China) dat bekend staat om zijn vele honderdjarigen. Uit hun metabolomics-profielen komt fosfatidylserine naar voren als een van de karakteristieke metabolieten die in relatie staat met langlevendheid.

Voor maar liefst één op de zeven volwassenen wordt het nooit meer stil. Tinnitus of oorsuizen is geluid dat in de hersenen bestaat en er in werkelijkheid niet is. Het kan gaan om verschillende geluiden, zoals een piep, een ruis, een brom- of een fluittoon. Voor sommige mensen is het geluid zo verstorend dat het leidt tot hoofdpijn, slaap- of aandachtsproblemen, minder willen deelnemen aan het sociale leven en ronduit machteloosheid. Regulier bestaat de aanpak uit ‘leren leven met tinnitus’....