Voedingsgeneeskunde, jaargang 19 (2018), nummer 2

Dossier: allergieën

Dossier

Eczeem

Atopische dermatitis (eczeem) is een huidziekte met een allergische grondslag. De belangrijkste invalshoeken van hedendaags wetenschappelijke onderzoek laten zich indelen als inside-out- en outside-in-factoren. Inside-out betreft de allergische reactie, ontstekingen die 'op scherp' staan en een verstoorde darmmicrobiota. Outside-in slaat op de gebrekkige huidbarrière, de microbiota van de huid die daarop inspeelt en zelfs de voedselallergenen waaraan het...

Hooikoorts en leefstijl

Tranende ogen, niesbuien, een snotneus, een jeukend gehemelte en kortademigheid. Het zijn allemaal symtomen die kunnen duiden op hyperreactieve rinitis veroorzaakt door de huisstofmijt. De bovengenoemde klachten kunnen ook wijzen op de seizoensgebonden allergische rinitis, beter bekend onder de naam hooikoorts, als heftige (allergische) reactie op grassen, pollen en stuifmeel die in het voorjaar en in de zomer vaker voorkomen.

Mestcel

Mestcellen, voor het eerst beschreven door Paul Ehrlich in 1876, zijn vooral berucht vanwege hun rol bij IgE-gemedieerde (type 1, directe type) allergieën. Mede door gebruik te maken van (genetisch) mestcel-deficiënte proefdieren zijn wetenschappers de laatste jaren veel te weten gekomen over de invloed van mestcellen op gezondheid en ziekte.1,2 Niet alleen blijken mestcellen een prominente rol te spelen bij allergieën, maar ook bij onder meer atherosclerose, trombose, aorta...

Arts & Voeding Congres

Vanuit het thema ‘Gezonde darmen, gezond lichaam?’ werd op 6 april het zevende congres Arts en Voeding georganiseerd in Utrecht. In een volle Jaarbeurs kwamen artsen, specialisten, diëtisten, onderzoekers, therapeuten en een enkele tandheelkundige of sociaal geneeskundige luisteren naar de diverse lezingen en workshops.

Allergisch voor pinda's

Een allergeen is een stof die een allergische reactie kan oproepen. Het allergeen kan een pinda-eiwit zijn waardoor de allergische persoon overgevoelig is voor pinda’s. Hevige reacties kunnen soms al optreden bij 1/100e deel van een pinda. Pinda allergie is daarmee met afstand de meest ernstige voedselallergie. Het is ook de reden waarom in vliegtuigen het vroeger populaire zakje pinda’s bij het drankje vervangen is door een ander zoutje: een allergische passagier kon al een aanval krijgen...

Vasten bij kanker

Hij stort zich al geruime tijd in de strijd tegen diabetes en is daarnaast gefascineerd door het verschijnsel veroudering. In dat kader is hij betrokken bij een multicenterstudie naar de effecten van vasten bij borstkanker. En passant is hij ook nog bezig met de oprichting van een nieuw instituut voor leefstijlinterventies. Een interview met endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Mitochondrion

Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel. Ze zijn celorganellen, die niet zoals de chromosomen in de celkern zitten, maar daarbuiten in het cytoplasma. Ze zijn cruciaal bij het produceren van ATP via de citroenzuurcyclus. De microbiotische oorsprong van humane mitochondria is welhaast evident. Steeds meer bewijs komt beschikbaar dat directe en indirecte effecten bestaan van bacteriën op de functionaliteit van mitochondria en dat zelfs sprake kan zijn van wederzijdse beïnvloeding.

Citroen, bron van pectine

Pectine is een vezel die voorkomt in de celwand van planten en vruchten. Deze natuurlijke vezel zorgt voor structuur en stevigheid van de plantaardige celwand. In gezuiverde en gemodificeerde vorm is het geschikt als voedingssupplement met verschillende gezondheid bevorderende eigenschappen.

Cannabis medicinaal

Patiënten stellen hun arts en therapeut steeds meer vragen over cannabis. Tot nu toe is er in de medische opleiding vooral aandacht besteed aan de verslavingsrisico’s en de verhoogde kans op psychose bij het recreatief gebruik ervan. Dit artikel kan U helpen bij het voorschrijven ervan op recept.