Arts, therapeut & apotheker, jaargang 15 (2014), nummer 4
Dossier
Melatonine, een endogeen indoleamine geproduceerd door de epifyse, is een chronobiologisch hormoon, maar heeft ook krachtige antioxidant-, anti-inflammatoire en cytoprotectieve, naast antihypertensieve, anxiolytische en sedatieve eigenschappen.
De laatste jaren is er tevens veel onderzoek gedaan naar de pijnstillende effecten van melatonine. In experimentele studies blijkt melatonine krachtige, dosisdependente analgetische eigenschappen te hebben. In klinische studies is melatonine...
De auteur is een energieke, oergezonde ‘Homo sapiens’, arts én apotheker, maar vooral onderzoeker. Niet zomaar in een labo of literatuur, maar in het veld: hij bracht vele jaren door bij nog primitief levende stammen op verafgelegen plaatsen, bij de laatste ‘jager-verzamelaars’ die nog leven en eten zoals onze voorouders in de oertijd. Hij deelde en bestudeerde hun leven en voeding en ging zo op zoek naar het waarom van ziekte en gezondheid.
Zoals we van Leo Pruimboom gewend zijn, doet zijn recentste publicatie weer een onverwachte en turbulente frisse wind waaien die de gevestigde opvattingen onderuithaalt. Over een onderwerp dat zelden belicht werd in de wetenschappelijke literatuur, waar nauwelijks iemand zich ooit aan gewaagd heeft, maar dat nu net een van de belangrijkste facetten van het ‘mens-zijn’ blijkt te zijn …
De auteurs zijn als diëtisten en therapeuten reeds geruime tijd actief en gespecialiseerd in begeleiding van mensen met maag-, darm- en aanverwante problemen. In hun lange werkervaring bouwden ze zeer veel knowhow op over oorzaken en oplossingen op dit gebied.
Een boek dat zeker de moeite waard is om voor de schijnwerpers gebracht te worden, omdat het het fatalistische paradigma van kanker ter discussie stelt: het grote aantal ‘spontane remissies’ van kanker toont aan dat dit geen ter dood veroordeling hoeft te zijn!
Chronische stress kan een ontregeling geven van het neuro-endocriene systeem dat de respons op stress reguleert. Deze ontregeling wordt gekenmerkt door chronisch verhoogde spiegels van stresshormonen, zoals cortisol. Een chronisch verhoogde cortisolspiegel heeft een ongunstige invloed op het geheugen en kan op latere leeftijd een rol spelen bij de ontwikkeling van dementie. Fosfatidylserine, een lichaamseigen fosfolipide, dempt de afgifte van cortisol in respons op stressen remt de...
Desmodium is een hier relatief onbekende plant, met echter een groot medicinaal potentieel, zowel preventief als curatief. Hij is inheems in equatoriaal Afrika en Latijns-Amerika, waar hij in het wild groeit en sedert eeuwen gebruikt wordt door de traditionele genezers, dit voor zeer diverse ziekten. Ook in de Chinese geneeskunde is het gebruik van de plant goed gedocumenteerd, o.a. bij reuma, dysenterie, koorts, malaria, hepatitis, enz.