Arts, therapeut & apotheker, jaargang 13 (2012), nummer 2

Dossier

Dementie is erg als het je overkomt, zeer erg. We hopen allemaal het nooit te moeten beleven. Mogelijk nog erger is het als je partner dementeert en/of alzheimer krijgt. Langzaam aan verlies je je partner; hij/zij is er nog wel, maar toch is hij/zij er niet meer. Je staat (weer) alleen voor een onoverzichtelijke tijd van zorgen, verdriet en pijn. En dit is wellicht één van de ergste dingen die je kan overkomen.

Alzheimer of hersendiabetes

Bij de ziekte van Alzheimer treedt neuronale schade op. Veel van de nog niet verklaarde kenmerken van AD lijken verband te houden met afwijkingen aan de signaal functie van insuline. Is AD misschien een complexe neuro-endocriene aandoeining? Kunnen we het risico op AD verlagen door insulinespiegels te bewaken?

Love Eat Fish

Epidemiologische studies tonen een duidelijke correlatie tussen een hoge visconsumptie en een lager risico op cognitieve achteruitgang. Ook in dierproeven is aangetoond dat DHA cognitieve achteruitgang gedeeltelijk kan tegengaan, en het risico op geheugenstoornissen en alzheimer kan verlagen.

Complexiciteit van alzheimer

Iets meer dan honderd jaar geleden, op een congres in Tübingen, beschreef Alois Alzheimer voor het eerst de symptomen van een patiënt die aan dementie leed en die plaques in het hersenweefsel en 'fibrillen' in de hersencellen vertoonde. Enkele jaren later werd de ziekte naar zijn naam genoemd.

Ketogeen dieet en kokosvetten tegen alzheimer?

Tegen de ziekte van Alzheimer is nog geen kruid gewassen. Des te opmerkelijker is dan het verhaal van dr. Mary Newport, die aan haar dementerende man kokosolie begon toe te dienen. Het spectaculaire resultaat bracht haar ertoe zich in de materie te verdiepen en er een boek over te schrijven (Newport 2011). Al zou draaien rond het fenomeen 'ketose', waarover meer in dit artikel.

Mind-body versus dementie

Naast voeding, supplementen en beweging zijn er specifieke meditaties die het cognitief functioneren bij ouderen kunnen verbeteren. En bij jongeren – de overvloed aan informatie en mogelijkheden waarmee we in deze tijd te maken hebben, heeft ongeacht leeftijd een impact op onze hersenen die wel is aangeduid met 'infodementie'.1 Dit vraagt om intuïtief vermogen om adequaat en bewust te kunnen handelen. Meditatie is daarbij een effectieve tool, die wellicht ook kan worden ingezet om...

Luteïne is een carotenoïde, die net als lycopeen in tegenstelling tot bètacaroteen niet in vitamine A omzetbaar is. Het komt voor in met name spinazie en gele paprika. Er is toenemend bewijs dat luteïne voor de gezondheid belangrijke preventieve en therapeutische consequenties heeft. Daarover gaat deze monografie.

Maculaire degeneratie

In westerse landen is leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen boven 55 jaar. Verbetering van eet- en leefgewoonten en suppletie met relevante voedingsstoffen kunnen het ontstaan en de progressie van de invaliderende oogaandoening aanmerkelijk remmen.