Arts, therapeut & apotheker, jaargang 12 (2011), nummer 1

Dossier

Aritmie

Hartritmestoornissen komen bij ongeveer 5,3 % van de bevolking voor, met name bij ouderen. Sommige hartritmestoornissen zijn onschuldig, andere hartritmestoornissen verlagen de levenskwaliteit en verhogen de kans op sterfte. Deze inleiding gaat over de verschillende soorten hartritmestoornissen en mogelijke risicofactoren.

Co-enzym Q10 cardiovasculair

De verlaging van de concentraties aan co-enzym Q10 (ubiquinol) in het verouderende hart én de vaststelling dat deze bij diverse hartziekten nog lager liggen, bv. bij hartfalen, heeft ertoe geleid dat dit het eerste gebied was waar de werking van Q10 bestudeerd werd. Dit is ook zeer logisch: het hart is allicht het orgaan dat de hoogste energiebehoefte heeft én bovendien zeer gevoelig is voor oxidatieve stress. Daling van de mitochondriale capaciteit en Q10-voorraad en verlaging van de...

Homocysteïne als cardiovasculaire risicofactor

De medische wereld beschouwt cholesterol nog steeds als de grote boosdoener van het hart, ondanks de vele tegenstrijdige resultaten. Homocysteïne staat veel sterker. Cholesterol zelf is niet toxisch, integendeel is het een levensnoodzakelijke stof. Homocysteïne heeft geen essentiële functie, buiten dat het geproduceerd moet worden. Een noodzakelijk kwaad.

Het wijdverspreide gebruik van statines 'als cardiovasculaire preventie en behandeling' is een tweesnijdend zwaard. Eigenlijk hebben de meeste studies met statines als eindmerker een verlaging van LDL-cholesterol, terwijl de relatie met de eigenlijke cardiovasculaire ziekten en symptomen onduidelijk is.

Bronnen van vitamine B3

Cholesterolverlaging is het speerpunt van de huidige reguliere aanpak van hart- en vaatziekten. Officieel mogen cholesterolverlagers enkel voorgeschreven worden in aanwezigheid van andere risicofactoren (bloeddruk, ontstekingen, bloedstolling ...), maar gigantische omzetcijfers van statines tonen een ander beeld. In België krijgt één of vijf volwassenen ouder dan 35 cholesterolverlagers voorgeschreven. Zelden zit daar niacine bij, nochtans een van de betere cholesterolverlagers.

Lagerstroemia speciosa

Lagerstroemia speciosa L. (familie van de lythraceae) is een tropische boom die voorkomt in Zuid-Oost Azië, India en de Filippijnen. In de Filippijnen, waar lagerstroemia banaba wordt genoemd, wordt thee - bereid van het blad - als drank gebruikt en als traditioneel middel ter ondersteuning en reiniging van de nieren, tegen nieraandoeningen, waaronder nierstenen, en bij symptomen van diabetes zoals polyurie (vaak en veel plassen) en polydipsie (verhoogd dorstgevoel).

Paddenstoelen van bij ons

Over de mogelijkheden van de beroemde Oosterse medicinale paddenstoelen is niet veel twijfel of discussie meer, al zijn deze nog lang niet aanvaard in de reguliere medische kringen. Maar daarbuiten zijn ze al stevig ingeburgerd. Het moet zelfs niet altijd in 'pillen' zijn. De beroemde shiitake is, evenals de enokitake, courant bij ons verkrijgbaar; niet goedkoop, maar zeer gezond en bovendien erg lekker.